De opvoedkwestie

'Ik word gek van de vraag: 'Slaapt je zoontje nog niet door?''

Door  Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Ik word gek van de vraag: 'Slaapt je zoontje nog niet door?''
RTL

Hoorndol wordt Lauren van de vragen of haar acht maanden oude zoontje al doorslaapt. Ze krijgt daardoor namelijk het gevoel dat ze iets verkeerd doet.

Eigenlijk gaat alles hartstikke goed, zegt Lauren: "Midas is een vrolijk mannetje. Alleen 's nachts wordt hij zeker nog twee keer wakker, er is altijd wel iets: hij heeft honger, is doorgelekt of wil gewoon bij mij zijn. Ik krijg continu de vraag 'of hij al doorslaapt' en vervolgens ongevraagde tips. Daar word ik onzeker van. Doe ik iets verkeerd? Hoe ga ik om met deze opmerkingen?"

'Mijn dochter (6) schaamt zich voor broekplassen'
Lees ook

'Mijn dochter (6) schaamt zich voor broekplassen'

Lauren doet niets verkeerd, en haar zoontje ook niet. Dit is namelijk heel normaal gedrag voor een baby van zijn leeftijd of ouder, benadrukt orthopedagoog Loes Waanders: "Jonge kinderen zijn geen robots en iedere baby ontwikkelt zich anders en heeft andere behoeften. Niet doorslapen is heel normaal op deze leeftijd."

"Deze opmerkingen zijn vermoeiend en ook niet helpend voor jou als nieuwe ouder. Wanneer je deze vraag vaak krijgt, ontstaat er een onbewust kader van dat waaraan je zou 'moeten voldoen'. Maar dat kader is niet realistisch want het past totaal niet bij de ontwikkelingsfase van jullie zoontje die zijn ouders nu nog zo hard nodig heeft. Vanuit de maatschappij wordt een onrealistisch beeld als norm gebruikt, wat jou het gevoel geeft dat dit 'normaal' is. En omdat jouw situatie hier niet aan voldoet ontstaat er een interne faalervaring waarbij je denkt dat jij iets niet goed doet of dat er iets mis is met jouw kind."

'Bedankt dat je meedenkt, maar in plaats van tips heb ik liever een luisterend oor.'

Dit kan van kwaad tot erger gaan, legt Waanders uit. "Vervolgens gaat de nieuwe ouder weer op zoek naar advies en tips omdat de baby immers 'zou moeten kunnen doorslapen', en opnieuw ontstaat er een faalervaring omdat de tips niet aansluiten. Deze negatieve spiraal zie ik veel in mijn werk en zorgt voor zoveel onzekerheid bij ouders. Ik hoop dat deze bewustwording helpt om het gevoel dat je iets verkeerd doet wat los te laten."

Geen suggestieve vragen

"Geef daarnaast ook je grens aan als het je irriteert of benoem wat je helpt: 'Bedankt dat je meedenkt, maar in plaats van tips heb ik liever een luisterend oor.' Advies zou dan ook niet op jou gericht moeten zijn, maar meer op de omgeving en onze samenleving in het algemeen: stel aan ouders geen suggestieve vragen en als je oprecht benieuwd bent, stel een open vraag: 'Hoe gaat het met jou?', vraag of hij/zij het nog trekt en of je iets kan betekenen. Daar zijn ouders echt meer mee geholpen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingBabySlaapSlaapproblemen