Asking for a friend

Ilona: 'Sinds de pandemie ben ik niet meer zo sociaal'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockIlona: 'Sinds de pandemie ben ik niet meer zo sociaal'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag die je niet snel aan je eigen arts of therapeut durft te stellen. Deze week: Ilona is door de lockdowns van de afgelopen jaar veranderd van een sociaal dier in iemand die opziet tegen drukke plekken. Wat is hier aan de hand?

Ilona (33) merkt dat ze in de coronatijd is veranderd, maar niet in gunstige zin. Sinds de pandemie en door de lockdowns merkt ze dat ze een beetje mensenschuw is geworden en als een berg kan opzien tegen sociale evenementen.

"Voor de coronapandemie was ik wekelijks in de stad te vinden, borrel hier, terrasje daar. Dan weer een etentje bij vrienden. Maar nu merk ik dat ik onrustig word als mijn agenda weer begint vol te lopen met sociale dingen en er heel erg tegen kan opzien om de deur uit te gaan. Ik zeg dan ook veel vaker dingen af, vaker dan ik ooit deed. Het gekke is dat als ik eenmaal ergens met vrienden ben, dat ik het dan wel weer als vanouds gezellig kan hebben. Hoe is dit te verklaren?"

Debbie: 'Ik durf niet te bevallen'
Lees ook

Debbie: 'Ik durf niet te bevallen'

Wat Ilona doormaakt is iets waar meer mensen doorheen zijn gegaan, weet psycholoog Bjarne Timonen. "Hier is sprake van zogenoemde post-lockdown anxiety. We gingen massaal van de fear of missing out (FOMO, de angst om ook maar iets te missen) vóór de pandemie naar de joy of missing out, oftewel het plezier dat we even niet zoveel (sociaals) hoefden te doen gedurende de lockdowns. Nu het weer allemaal 'normaal' is en alles weer kan, moeten veel mensen weer even wennen en omschakelen naar een andere modus."

En dat omschakelen kan gepaard gaan met sociale angst, zegt Timonen, iets wat Ilona nu dus ook ervaart. "Het is belangrijk dat je sociaal contact niet gaat vermijden, dan bestaat het gevaar dat je in een sociaal isolement belandt." Al ziet Timonen dit niet zo snel met Ilona gebeuren. "Ik vind het een positief teken dat zij het wel leuk heeft als ze eenmaal de deur is uitgegaan. Dat betekent dat haar sociale angst nog wel wegebt."

Onze expert: Bjarne Timonen is gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) en mediapsycholoog. Ook schreef hij het boek De Leefstijlgids Tegen Somberheid en werkt hij als coach en spreker.
Onze expert: Bjarne Timonen is gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) en mediapsycholoog. Ook schreef hij het boek De Leefstijlgids Tegen Somberheid en werkt hij als coach en spreker.

Psycholoog Timonen denkt zelfs dat Ilona iets over zichzelf heeft geleerd door de afgelopen coronatijd. "Deze tijd heeft haar laten zien dat zij niet een extreem extravert persoon is, maar eerder een ambivert, tussen extravert en introvert in. Dat betekent dat ze niet alleen oplaadt van sociale dingen maar ook van alleen zijn."

Niet toegeven aan volle agenda

Daarom zou Timonen haar willen aanraden een middenweg te zoeken tussen thuis alleen dingen te ondernemen en het sociale op te zoeken. "Ilona’s lichaam heeft haar proberen te vertellen dat een hele volle sociale agenda misschien wel helemaal niet bij haar past. En nu voelt ze opnieuw de druk vanuit de maatschappij om als extravert te gaan leven, maar daar hoeft ze als ambivert niet aan toe geven. Dus zoek het sociale op, maar niet te snel en niet te veel, en uiteindelijk in mindere mate dan voor de pandemie. Dat past beter bij haar."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendMentale gezondheidCoronacrisis in Nederland