De opvoedkwestie

'Mijn dochter vindt de zwemleraar stom en baalt van de zwemles'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn dochter vindt de zwemleraar stom en baalt van de zwemles'
RTL

Sinds Katja's zesjarige dochter een nieuwe, strenge zwemleraar heeft, wil ze niet meer naar de zwemles. Hoe pakt Katja dit aan?

Eerder waren de zwemlessen nooit een groot probleem, zegt Katja: "Maar sinds kort heeft mijn dochter een nieuwe zwemleraar en ze vindt hem he-le-maal niets. Eerst had ze een vrolijke juf, deze man is groot en heeft een harde stem, hij is ook wat strenger. Sindsdien wil ze niet naar de les en soms doet ze alsof ze ziek is. Ik vind dat ze zich niet zo moet aanstellen en heb geen zin in deze strijd iedere week. Als ze doorzet, heeft ze zo haar zwemdiploma. Hoe maak ik dit makkelijker voor haar?"

'Mijn zoon aapt iedereen na'
Lees ook

'Mijn zoon aapt iedereen na'

Een leraar treffen met wie het niet goed klikt, is lastig, geeft Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching meteen toe: "Dat is lullig en dat mag een kind best vervelend vinden. Als ouder kun je dit best benoemen en zeggen dat je snapt dat je kind dit niet leuk vindt, maar dat dit iets is wat jij niet kunt veranderen. Dat zal jouw kind moeten accepteren. Kinderen moeten namelijk leren omgaan met tegenslagen. Niet alles in het leven is leuk of kun je naar je hand zetten, zo simpel is het."

'Jouw kind mag best even balen. Verdriet en teleurstellingen hoeven niet meteen weggenomen te worden.'

Bobeldijk raadt wel aan om als ouder eerst te zeggen dat je je kind begrijpt en dat je benoemt wat je kind graag wil, bijvoorbeeld les van de lieve juf, maar dat het nu eenmaal is zoals het is. "Zeg je alleen het laatste, dan komt de boodschap niet aan en blijft je kind hangen in de weerstand. Benoem je wel dat je je kind begrijpt, dan luistert je kind en staat ze meer open voor het tweede deel van de boodschap."

"En nee, dan is het niet meteen over, maar verdriet en teleurstellingen horen erbij. Die gevoelens hoeven niet meteen weggenomen te worden, iets wat veel ouders willen doen. Maar als jouw lievelingscollega weggaat, baal je ook. En dat mag ook, net als dat jouw kind even van iets mag balen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieZwemmenSchoolkind