Entertainment

Barack Obama was bijna met vrouw van Nederlandse afkomst getrouwd

·Aangepast:
© YouTubeBarack Obama was bijna met vrouw van Nederlandse afkomst getrouwd
RTL

Michelle en Barack Obama zijn voor velen het ideale koppel, maar wat veel mensen niet weten is dat er een andere grote liefde in het leven van Barack was voor hij haar leerde kennen. Hij vroeg deze vrouw, met Nederlandse roots, zelfs twee keer ten huwelijk en zag haar nog toen hij al met Michelle aan het daten was.

Dat alles staat beschreven in het nieuwe boek Rising Star van David J. Garrow over de vormingsjaren van de voormalig president. 

The other woman

De naam van de andere grote liefde van Barack is Sheila Miyoshi Jager en ze is van Nederlandse en Japanse afkomst. Ze had een relatie met hem toen hij begin 20 was en in Chicago woonde. Sheila studeerde antropologie, net als de moeder van Barack. In 1994 haalde ze haar Ph.D aan de universiteit van Chicago. 

Aanzoek

Barack en Sheila ontmoetten elkaar in de jaren 80 in Chicago en woonden samen toen ze begin 20 waren, schrijft David. "In de winter van 1986, toen we mijn ouders bezochten, vroeg hij me ten huwelijk", vertelt Sheila. Haar ouders waren tegen omdat ze haar, met haar 23 jaar, te jong vonden. 

Ambitieus

Ondanks die mening, ging het koppel niet meteen uit elkaar. Ze bleven daten tot Barack interesse kreeg in het presidentschap. "Hij werd ineens zo ambitieus. Ik herinner me die verandering nog goed. We waren een jaar samen in 1987 en hij wilde al president worden."

Nog een wanhopige aanzoek

Toen Barack naar Harvard Law School ging, vroeg hij haar opnieuw ten huwelijk en wilde hij dat ze mee ging naar Cambridge. Sheila koos ervoor om haar geplande research trip naar Seoul te vervolgen. Sheila vertelt zelfs dat ze denkt dat Barack deze aanzoek uit wanhoop deed. "Hij was bang om uit elkaar te gaan en had geen echt vertrouwen in onze toekomst."

Tegelijk

Michelle en Barack ontmoette elkaar in 1989 en gingen dat jaar ook voor het eerst daten. David beschrijft dat Sheila nog niet helemaal uit het oog was. Hoewel Michelle en Barack snel een serieuze relatie begonnen, kwam ook Sheila naar Harvard. 

"Ik heb me er altijd slecht over gevoeld", zegt Sheila over de beginnende relatie tussen haar ex en Michelle. Toen Barack en Michelle echt besloten samen door te gaan sprak Sheila hem alleen nog maar af toe aan de telefoon en met brieven. 

Getrouwd

Nu is Sheila professor op het Oberlin College en program director van Oost-Aziatische studies. Ze schreef het boek Brothers at War: The Unending Conflict in Korea. Waarin ze de geschiedenis beschrijft van de Korea oorlog en de interactie tussen het leger en de rest van de bevolking. 

Bekijk hier de lezing die ze geeft over haar boek:

Sheila is getrouwd met Jiyul Kim, die gespecialiseerd is in Oost Azie, de koude oorlog en Amerikaans buitenlands beleid. Ze wonen samen in Ohio met hun kinderen. 

Meer bij RTL Boulevard:

Lees meer over
Barack ObamaMichelle ObamaVerenigde Staten