Entertainment

Gürkan Küçüksentürk denkt niet in hokjes

Door ANP··Aangepast:
Gürkan Küçüksentürk denkt niet in hokjes
RTL

Acteur Gürkan Küçüksentürk werkte bij verschillende grote theatergroepen en was te zien in Onderweg naar morgen en Het schnitzelparadijs. Maar een musical stond nog niet op het cv van de 37-jarige alleskunner. “Ik ben behoorlijk muzikaal en kan prima toon houden”, lacht hij. “Maar het is voor mij wel een geheel nieuwe tak van sport in het acteerwereldje.”

Küçüksentürk speelt in De marathon, die zondag in première gaat, de rol van Yusuf. De collega helpt vier buikige Rotterdamse monteurs bij het trainen voor de marathon die ze moeten lopen om de zaak te redden. De acteur noemt de komedie waar de musical op is gebaseerd “een van de mooiste Nederlandse films ooit. Vooral de rol van Yusuf, die als buitenbeentje uiteindelijk toch in de groep wordt opgenomen en de mannen over alle obstakels heen helpt, sprak me erg aan. Het is een mooie moraal: het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet of welke taal je spreekt, uiteindelijk hebben we elkaar nodig en komen we verder als we samenwerken.”

Het is lastig zo'n boodschap los te zien van deze tijd waarin identiteit en integratie elke dag in de kranten en journaals te vinden zijn. “Maar in 2012, toen de film uit kwam, speelde dit ook al”, nuanceert Küçüksentürk meteen. “En daarvoor óók. Het krijgt nu alleen wat meer aandacht door Trump.” De hoofdrolspeler heeft zelf Turkse wortels, maar is geboren en getogen in Hoorn. “Je identiteit creëer je zelf door te weten wie je bent en waar je vandaan komt”, stelt hij. “Ik kan niet ontkennen dat mijn ouders uit Turkije komen en dat ik dus een mengelmoes van twee culturen ben. Maar ik ben net zo goed Nederlander en West-Fries. Ik geloof absoluut niet in hokjes, en al helemaal niet als die worden gebruikt om te bepalen of jij oké bent of niet.”

Voetballer

Küçüksentürk kwam een kleine twintig jaar geleden stomtoevallig in het acteervak. “Ik wilde altijd voetballer worden, maar vanwege een blessure moest ik stoppen. Bij toeval ontdekte ik theater en vond een nieuwe passie. Dat was een enorme eye-opener; daardoor heb ik hele nieuwe kanten van mezelf leren kennen.” De acteur brak door met zijn rol van Ilyas Cabar in hitserie Onderweg naar morgen en speelde daarna onder meer in Kinderen geen bezwaar en Taart. “Je merkt meteen wie er naar een bepaalde serie kijken”, lacht hij. “Tijdens OnM werd ik doorlopend aangesproken door jongeren. Bij Kinderen geen bezwaar waren het toch de zestigers en toen Taart werd uitgezonden werd ik steeds benaderd door kinderen met hun moeders.”

De Hoornaar heeft zich de laatste drie jaar iets meer geconcentreerd op toneel. “Ik vind televisie geweldig, maar ik miste die magische interactie met het publiek. En televisie is heel vluchtig: je speelt een scène, dat wordt opgenomen, en dan ben je klaar. In het theater heb je meer mogelijkheden om maanden aan een rol te werken, om je een personage eigen te maken, om het verhaal tot in de kern te verkennen en ontdekken.” Die kansen biedt regisseur Job Gosschalk de acteur ook zeker. “Soms gooien regisseurs hun spelers in een diepe oceaan waar ze zelf mogen rond zwemmen op zoek naar de beste vorm. Job geeft je die vrijheid wel, maar hij gooit je in een klein meertje; hij weet heel goed wat hij wel of niet wil. En ik denk dat dat voor zo'n grote productie als deze ook de beste vorm is.”

De marathon gaat op 19 maart in première en is daarna tot juni in de Nederlandse theaters te zien.