Entertainment

Heleen van Royen wil 100 jaar worden

Door ANP··Aangepast:
Heleen van Royen wil 100 jaar worden
RTL

Als het aan Heleen van Royen ligt, gaat ze nog wel een tijdje mee. De schrijfster wil 'serieus wel honderd worden', zegt ze woensdag in de Volkskrant.

"Ik wil erbij blijven, ik wil het feest niet missen. Ik ga zorgvuldig met mijn lichaam om en ik hoop maar dat ik niet dement word. Dan kun je een heel goede oude dag hebben, hoor", aldus Heleen. Ze kan zich er al op verheugen dat ze dan niks meer hoeft. "Dat mensen niks meer van je verwachten. En dat je tegen die tijd zelf ook niet meer die drang hebt."

Machteloos

Heleen maakte onlangs een documentaire over haar dementerende moeder. Dat kwam op een bepaalde manier hard aan, zegt ze. "Wat ik confronterend vond, was het idee dat ik nu de volgende ben. Ik kijk naar mijn dochter en denk: ik hoop dat ze voor mij gaat zorgen later. Ik denk na over geld, want dat is essentieel als je goede zorg wilt hebben."

Toch hebben de beelden Heleen ook troost gegeven. "Als iemand in je omgeving dement wordt, dan overkomt dat je, je voelt je vaak heel machteloos. Doordat ik het heb gefilmd, heb ik het gevoel dat ik er iets mee doe: dit leed verdwijnt niet op de grote hoop. Ik hoop ook dat andere mensen er troost uit kunnen halen."