Muzikaal eerbetoon

Rob Bolland herdenkt 20e sterfdag Falco

Door RTL Boulevard / ANP··Aangepast:
Rob Bolland herdenkt 20e sterfdag Falco
RTL

Rob Bolland, die de megahits Jeanny en Rock me Amadeus mede geschreven en geproduceerd heeft, herdenkt op 1 februari het feit dat de Oostenrijkse zanger Falco twintig jaar geleden is gestorven. Bolland is dan aanwezig bij de vertoning van de concertfilm Falco live at the Donauinsel in de Q-Factory in Amsterdam.

De Falco-avond wordt georganiseerd door regisseur Dennis Alink, die voor Q-Factory regelmatig films uitkiest waarin een uitzonderlijke rol is weggelegd voor muziek. Alink, die zelf onlangs een documentaire over Herman Brood maakte, introduceert de Falco-film en praat met Rob Bolland over diens samenwerking met het jaren tachtig-icoon.

Falco brak begin jaren tachtig door met de hit Der Kommissar. Maar zijn grootste successen kende hij toen hij ging samenwerken met het Nederlandse producentenduo Bolland & Bolland. Zijn grootste hit was Jeanny, een omstreden nummer dat de ontvoering van een onschuldig meisje beziet door de ogen van de seksueel verknipte dader.

Melkpakken

Bolland & Bolland kregen het idee voor het nummer toen zij in de VS afbeeldingen van vermiste kinderen op melkpakken zagen. Zij wilden met het lied juist het onderwerp vermissingen bespreekbaar maken.

Het lied stond in Duitsland acht weken op de eerste plaats van de hitparade. Het werd ook in Nederland een nummer 1-hit, ondanks het feit dat sommige dj’s zoals Frits Spits het lied weigerden te draaien.

Falco overleed op 6 februari 1998 aan de gevolgen van een bizar auto-ongeluk.