Zus Astrid Holleeder getuigt voor eerst in openbaar

·Aangepast:
© Petra UrbanZus Astrid Holleeder getuigt voor eerst in openbaar
Proces tegen Willem Holleeder

De strafzaak tegen Willem Holleeder gaat vandaag verder met het getuigenverhoor van zijn zus Astrid. Eerder was al oudste zus Sonja aan de beurt.

"Ik ben blij dat ik aan de beurt ben en met u in gesprek kan"

Astrid is Holleeders jongste zus. Niet z’n ‘lievelingszussie’, zoals Holleeder Sonja in een eerdere zitting noemde, maar wel zijn vertrouweling. Astrid is advocate van beroep en zodoende overlegde Holleeder veel met haar.

Rechtbank wil duidelijkheid over geheime deal Sonja Holleeder
Lees ook

Rechtbank wil duidelijkheid over geheime deal Sonja Holleeder

Ze leefde toe naar de getuigenis. "Ik ben blij dat ik aan de beurt ben en met u in gesprek kan", zei Astrid tegen de rechter. "Ik heb getracht om het rustig te ondergaan. Ik heb een acute ontsteking in mijn schouder. Dus dat helpt. Maakt dat ik wat rustiger ben. En ik word wat gedempt door de pijnstillers, dus dat is wel prettig."

Astrid bereidde zich voor in de afgelopen weken. “Ik heb mij wel in die zin voorbereid dat ik heb gevolgd wat er gezegd is. Ik heb naar aanleiding daarvan gezocht naar bewijsmiddelen. Ik denk nu eenmaal zo. Ik ben advocaat.”

Drie dagen op de agenda

Ook tijdens de komende zittingen, voor de getuigenis van Astrid staan er drie gepland, zal het veel gaan over de criminele erfenis van Cor van Hout, Holleeders voormalige bloedgabber en de man van Sonja, die in 2003 werd geliquideerd in Amstelveen.

Een belangrijke rol zullen ook de getuigenissen, geluidsopnamen en de boeken van Astrid spelen. Astrid en Sonja besloten in het geheim in 2013 met justitie te praten en maakten ook, zonder Holleeders medeweten, geluidsopnamen van gesprekken met hem. Daarnaast verschenen in 2016 en vorig jaar twee boeken, inmiddels bestsllers. In die boeken, Judas en Dagboek van een getuige, beschreef Astrid haar leven met haar broer.

Astrid getuigt in een afgesloten getuigencabine, zodat ze niet te zien is voor haar broer.