onschatbare waarde

Koningin Máxima gespot met super-diadeem

Door Marc van der Linden··Aangepast:
© ANPKoningin Máxima gespot met super-diadeem
RTL

Koningin Máxima heeft voor grote opwinding gezorgd onder royaltyjournalisten, oranjefans én juwelenliefhebbers. Ze droeg op woensdagavond tijdens het staatsbanket in Luxemburg een historisch diadeem dat al bijna vijftig jaar niet meer in het openbaar gezien is. 

"Dat de diamant nu mist, is een teken dat Máxima de spanning opbouwt"

Koningin Juliana droeg dit juweel veelvuldig maar voor het laatst in 1971. Koningin Beatrix heeft het nooit gedragen en er gingen zelfs geruchten dat het diadeem niet meer bestond. Maar vanavond toonde Máxima dat het waardevolle stuk er wel degelijk nog is.

"Ik kijk al zo lang uit naar het moment dat dit diadeem weer zou worden gedragen. En uitgerekend vanavond ben ik er niet bij," verzucht Marc van der Linden. "Overigens mist de belangrijkste diamant van dit diadeem vanavond wel. Dat is een blauwgroene diamant van bijna veertig karaat, die al ruim driehonderd jaar in het bezit van de Oranjes is."

Prinses Juliana en Prins Bernhard© ANP
Prinses Juliana en Prins Bernhard

Het is de oudste diamant en meest waardevolle diamant uit de collectie van het koninklijk huis. De steen werd ooit aangekocht door stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was. Hij schonk de diamant aan zijn vrouw Mary Stuart, naar wie de diamant ook is vernoemd. In Engeland werd de diamant echter vaak de Holland Diamond genoemd. 

De diamant is daarna gebruikt als hanger aan een collier of verwerkt in een collier totdat hij werd gebruikt voor het inhuldigingsdiadeem van koningin Wilhelmina. Juwelier Schürmann maakte, omdat Wilhelmina pas 18 was, een grootse tiara die haar aanzien als koningin extra kracht zou geven.

"Dat de diamant nu mist, is een teken dat Máxima de spanning opbouwt. Ze heeft, sinds ze koningin is, heel veel stukken die al decennialang uit het zicht verdwenen waren, weer herontdekt. De juwelenkluizen van de Oranjes worden door haar echt uitgekamd. Maar dit was wel de hoofdprijs, al is het wachten nog steeds op het moment dat ze het diadeem mét de grote diamant van 40 karaat draagt. Overigens kan ze die ook nog steeds los als hanger dragen. Dat zou wel iets voor Máxima zijn. Eerst de diamant los aan een hanger en dan weer iedereen even laten wachten op het moment dat ze het diadeem compleet met de Stuart-diamant draagt," aldus Marc.

De waarde van het diadeem is volgens de royaltyjournalist niet te schatten. "Het komt nooit op de markt, want Juliana heeft het in een stichting gestopt waardoor het nooit verkocht kan worden. Maar stel dat je een groenblauwe diamant van veertig karaat kunt vinden dan ben je daar waarschijnlijk tientallen miljoenen voor kwijt. En dan heb je het nog niet eens over een historische steen zoals de Stuart-diamant."

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima© ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima

Hier zie je bewegende beelden van Koningin Máxima en deze bijzondere diadeem:

Wil jij royaal veel royalty-nieuws lezen? Download de RTL Boulevard app!

Lees meer over
Koningin Máxima