prinsjes en prinsesjes

De toekomstige koningen en koninginnen van Europa

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Albert Nieboer&RVD/Franne Voigt/ANPDe toekomstige koningen en koninginnen van Europa
RTL

Wie verkleedde zich als kind niet als prins of prinsesje? En wie droomde er niet van om in een sprookjeskasteel te wonen? Deze koters hebben écht blauw bloed en volgen later hun ouders op als koning of koningin.

België

Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben maar liefst vier kinderen. Prinses Elisabeth is vandaag achttien geworden en dat wordt gevierd met een enorm feest. Prins Gabriel is zestien, prins Emmanuel is veertien en prinses Eléonore is elf. Waar onze Nederlandse prinsessen alledrie naar hetzelfde Gymnasium gaan, zitten de Belgische broers en zussen allemaal op een andere school.

Prinses Elisabeth gaat nu nog naar een speciale kostschool in Wales. In september begon de haar tweede en tevens laatste jaar aan deze school. Hier krijgt ze vooral lessen in taal. De kroonprinses spreekt Frans, Duits, Engels, een beetje Chinees en Nederlands. En vooral die laatste is bijzonder. Belgische koninginnen spreken namelijk vooral Frans en Elisabeth zal de eerste vorstin zijn die vloeiend Nederlands kan.

© ANP

Denemarken

De Deense kroonprins Frederik is van de leeftijd van onze koning. Zijn moeder koningin Margrethe zit nog steeds op de troon, dus het duurt nog wel even voordat haar kleinzoon Christian (14) de troon bestijgt. Prins Frederik heeft ook nog een dochter Isabella van twaalf en de tweeling Vincent en Josephine van acht.

© Franne Voigt

Zweden

De Zweedse kroonprinses Victoria is moeder van Estelle en Oscar. Estelle is ondertussen zeven jaar oud en Oscar is drie.

© Anna-Lena Ahlström/The Royal Court Zweden

Groot-Brittannië

De kleine prins George is de derde in lijn van de Engelse troon. De schattige George is zes jaar oud en zijn zusje Charlotte is vier. Vorig jaar werden ze broer en zus van de kleine Louis.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Monaco

Koning Albert II van Monaco moest heel wat jaren wachten op zijn kinderen. Hij was al 52 jaar oud toen hij vader werd van de tweeling Gabriella en Jacques. De twee ukkies worden in december vijf jaar oud. Hoewel Gabrielle ouder is dan haar broertje, is Jacques de eerste in lijn voor de troonopvolging. Mannen gaan nou eenmaal voor in Monaco.

© ANP

Noorwegen

Kroonprins Haakon Magnus van Noorwegen viel in 1999 als een blok voor Mette-Marit. In 2001 stapte de twee in het koninklijke huwelijksbootje en dat leverde heel wat gedoe op. Zij was namelijk gescheiden en had al een zoon. Samen kregen ze nog twee kinderen: prinses Alexandra werd in 2004 geboren en is nu dus vijftien. Prins Sverre Magnus wordt eind dit jaar veertien.

© ANP

Spanje

Koning Felipe VI van Spanje en koningin Letizia zijn de trotse ouders van dochters Leonor en Sofia. Leonor is dertien en Sofia is twaalf.

© ANP

Nederland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima breidde in 2003 hun gezinnetje uit met de komst van Amalia. Op 7 december dit jaar mag de Prinses van Oranje alweer zestien kaarsjes uitblazen. Prinses Alexia is eind juni veertien geworden en prinses Ariane is twaalf jaar oud. 

© Albert Nieboer/RVD