Dag sinterklaasje

Sintcomité Zaanstad trekt zicht terug vanwege roetveegpieten

Door ANP/ RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPSintcomité Zaanstad trekt zicht terug vanwege roetveegpieten
RTL

Het Sinterklaascomité Zaanstad doet niet mee met de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans. Het bestuur is het niet eens met de publieke omroep NTR die dit jaar alleen roetveegpieten zal inzetten en daarmee afscheid neemt van zwart geschminkte pieten.

"Wij hebben onze wens voor Zwarte Piet uitgesproken tijdens overleg met de gemeente Zaanstad"

"Het bestuur betreurt het bericht van de NTR dat alle pieten als roetveegpieten gaan tijdens de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk", vermeldt de Stichting Sinterklaascomité Zaanstad op Facebook. "Wij hebben, als vriend van het Sint- en Pietengilde, onze wens voor Zwarte Piet uitgesproken tijdens overleg met de gemeente Zaanstad." Het comité organiseert nu zelf een sinterklaasfeest op 24 november met donkere pieten.

Alleen maar roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas
Lees ook

Alleen maar roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

De NTR maakte woensdag bekend dat alle pieten in het Sinterklaasjournaal en tijdens de landelijke intocht in meer of mindere mate roet op het gezicht hebben. "Al naargelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht", stelt de omroep.

Pakjesboot 

In de hele gemeente Zaanstad zijn negen comités die zich bezighouden met sinterklaasfeesten. Acht daarvan werken wel met de NTR mee aan de landelijke intocht. Volgens een woordvoerder van de gemeente Zaanstad leveren zij in totaal ongeveer 150 roetveegpieten.

De Pakjesboot 12 komt op zaterdag 17 november aan bij het Noord-Hollandse Zaandijk en daarna gaat Sinterklaas te paard naar de molens van de Zaanse Schans. Eerder die week, op maandag 12 november, begint het Sinterklaasjournaal op NPO 3.

Lees meer over
Sinterklaas