de bokser

Bram Moszkowicz doet aangifte tegen historicus wegens smaad

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© RTL NieuwsBram Moszkowicz doet aangifte tegen historicus wegens smaad
RTL

Oud-advocaat Bram Moszkowicz gaat aangifte doen tegen de Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer wegens smaad en laster. In een recent verschenen boek over Moszkowicz' vader, Max sr, zegt Bronzwaer over hem (Max) onder meer dat hij "een soort Holocaust-exploitant" is.

"Het is niet te geloven dat iemand dit zegt"

De oude Moszkowicz overleefde in de Tweede Wereldoorlog een verblijf in Duitse vernietigingskampen, waar zijn familie om het leven werd gebracht. Moszkowicz "probeert er munt uit te slaan", zo wordt Bronzwaer in het boek geciteerd, en "een martelaarsrol opnemen".

Bram Moszkowicz laat aan RTL Boulevard weten dat hij de uitspraken van Bronzwaer niet kan geloven. Zijn vader heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in vier kampen gezeten. "Paul Bronzwaer doet uitspraken dat mijn vader de boel zou hebben belogen", vertelt Bram. Volgens hem zou Max Moszkowicz zijn verblijf hebben verzonnen en hij zou zijn kampnummer bij zichzelf getatoeëerd zou hebben. "Ik lees dit, maar het is niet te geloven dat iemand dit zegt", aldus de oud-advocaat tegen RTL Boulevard.

Bram Moszkowicz wil comeback als advocaat
Lees ook

Bram Moszkowicz wil comeback als advocaat

Het heeft Bram Moszkowicz doen besluiten om aangifte te doen wegens smaad en laster. "Het is een historicus en die moet beter weten. Ik denk dat het daar niet bij kan blijven en dus heb ik besloten om aangifte te doen. Het is te triest voor woorden dat we het hierover moeten hebben." 

Het betreffende boek, geschreven door NRC-journalist Marcel Haenen, is getiteld De bokser. Het leven van Max Moszkowicz.

Bronzwaer reageerde eerder al op de ophef die is ontstaan over zijn uitspraken. Bij de Limburgse omroep L1 zei hij dat hij het anders had moeten formuleren dat het niet zijn mening was. "Ik wilde alleen maar aangeven dat er altijd hardnekkige geruchten zijn geweest", aldus Bronzwaer tegen L1.

Loonstein zal de aangifte doen bij het parket in Limburg.

Lees meer over
Bram Moszkowicz