awkward

Collega-acteur kent Matthew McConaughey niet

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPCollega-acteur kent Matthew McConaughey niet
RTL

In zijn nieuwe film White Boy Rick is Matthew McConaughey te zien als de vader van het titelpersonage. Deze Richard Wershe Jr. wordt gespeeld door Richie Merritt, die zo nieuw is in Hollywood dat hij nog nooit van McConaughey gehoord had.

"Dit was allemaal nieuw voor hem"

White Boy Rick vertelt het verhaal van de jongste FBI-informant ooit, de in de achterbuurten van Detroit opgegroeide Wershe, die zijn bijnaam kreeg van de drugsdealers waar hij bevriend mee raakte. Regisseur Yann Demange wilde voor de rol een jongen die het leven van de straat kende en kwam uit op de school van Richie, die nog nooit geacteerd had.

“Dit was allemaal nieuw voor hem, en dan had hij niet een klein rolletje, maar meteen de hoofdrol”, lacht McConaughey over zijn collega. De 49-jarige Oscarwinnaar zag het als zijn taak om Merritt, die pas vijftien jaar was toen hij gecast was, een beetje voor te bereiden op wat hem te wachten stond. “Alles wordt anders voor hem. Voor mij gebeurde dat met A Time To Kill in 1996. Die film kwam op een vrijdag uit en op maandag was mijn leven voor altijd veranderd.”

Matthew McConaughey high op set The Beach Bum
Lees ook

Matthew McConaughey high op set The Beach Bum

Spiegels

McConaughey beschrijft het sterrendom als een wereld vol spiegels. “Wat ik daarmee bedoel is dat opeens overal waar je komt, mensen je aankijken. Omdat ze denken dat ze je kennen. Mensen komen op straat naar je toe alsof ze geen vreemden zijn. Ze beginnen opeens over je broer, die ze bij naam kennen. Terwijl jij niet eens weet hoe zij heten.”

In de kwart eeuw die zijn carrière inmiddels spant, is de acteur aan dat gevoel gewend. “Dit is nu eenmaal mijn realiteit. Het is een gevolg van de keuze die ik heb gemaakt door dit vak in te gaan. Mensen vragen vaak of ik er niet gek van word, maar dat zou zonde zijn van mijn energie. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om, maar ik accepteer dat dit een cheque is die ik lang geleden verzilverd heb.”

Zijn advies voor collega Merritt? “Ik had het er net nog met hem over dat ik een mooie toekomst voor hem zie, maar dat hij op zichzelf moet passen. En voor ogen moet houden waar hij in gelooft. We zijn allebei familiemensen en het is in dit vak goed om familieleden dicht bij je in de buurt te houden. Dat is wat ik hem vertel: je krijgt nu zoveel meer mogelijkheden. Dat is hartstikke leuk, maar ook gevaarlijk. Dus zorg dat je jezelf blijft, de Richie die je familie kent.”

Lees meer over
Matthew McConaughey