Achter de tralies

OM eist levenslange celstraf tegen Willem Holleeder

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© Petra UrbanOM eist levenslange celstraf tegen Willem Holleeder
RTL

Het Openbaar Ministerie eist de maximale celstraf tegen Willem Holleeder. De Officier van Justitie sprak zojuist in de rechtbank uit dat de crimineel levenslang opgesloten dient te worden. Justitie verdenkt ‘de Neus’ van acht levensdelicten. Alle delicten acht de officier wettelijk en overtuigend bewezen. 

Sinds de aanhouding van Holleeder op 13 december 2014 loopt het proces tegen de bekendste crimineel van het land. Inmiddels is de 54ste zittingsdag achter de rug. De verdenking is fors, volgens het OM zou Holleeder verantwoordelijk zijn voor de dood van Cor van Hout, Robert ter Haak, Willem Endstra, John Mieremet, Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Ook verwijten de autoriteiten hem de pogingen om David Denneboom en John Mieremet om het leven te brengen. Het OM meent tevens dat Holleeder een criminele organisatie aanstuurde.

OM: ‘Holleeder, Soerel en Hillis beslisten over leven en dood'
Lees ook

OM: ‘Holleeder, Soerel en Hillis beslisten over leven en dood'

In het requisitoir was het OM keihard. “Hij lijkt de dood als bagage met zich mee te dragen”, zei officier Lars Stempher. “Het is de geschiedenis die zich herhaalt als verdachte, na de dood van Klepper, Den Hartog en Mieremet isoleert en hen samen met Hillis en Soerel vele miljoenen afhandig maakt.” Volgens het OM vormde Holleeder een driemanschap met Stanley Hillis en Dino Soerel, die samen met Holleeder de top van de onderwereld zouden vormen. “We zien verdachte met ogenschijnlijk gemak zich ontdoen van mensen en vanuit een eigen belang redenerend de overstap maken naar criminelen die op dat moment tot de sterksten in het milieu behoren. Verdachte is daarin niets ontziend, opportunistisch, manipulatief en door geld en macht gedreven. Alle slachtoffers is groot onrecht aangedaan."

Belangrijk bewijs tegen Willem Holleeder zijn de verklaringen van de zussen Sonja en Astrid Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog. “Ze zijn betrouwbaar en consistent”, vertelde het OM. “De verklaringen van de zussen worden naar oordeel van het OM op tal van punten ondersteund door ander bewijsmateriaal.” Daarnaast vroeg het OM de rechtbank om het oordeel van het Gerechtshof in de zaak Passage over te nemen. Daarin werd het verhaal van een anonieme bedreigde getuige en kroongetuigen Fred Ros en Peter La Serpe betrouwbaar geacht.

De advocaten van Willem Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, starten op 7 maart met hun pleidooi. Naar verwachting doet de rechtbank op 4 juli uitspraak in de zaak.

Lees meer over
Willem HolleederDino Soerel