met vlag en wimpel

Pijnlijk! Nike haalt sneakers uit de handel na kritiek

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© NikePijnlijk! Nike haalt sneakers uit de handel na kritiek
RTL

Sportmerk Nike heeft de bal volledig misgeslagen. Het merk lanceerde in Amerika speciaal voor onafhankelijkheidsdag een limited edition paar sneakers versiert met de Amerikaanse vlag. Alleen klein probleempje: het was niet de juiste vlag... Oeps!

Tijdens de feestdag wordt in Amerika traditiegetrouw groots uitgepakt met diverse honkbalwedstrijden, parades en als klapper op de vuurpijl (letterlijk): vuurwerk. Nike dacht dit jaar een steentje bij te dragen en lanceerde speciaal voor vandaag een feestelijke collectie sneakers. Dat pakte alleen even iets anders uit.

De Air Max 1 Quick Strike Fourth of July van Nike had vandaag in de etalages moeten prijken, als ode aan de Amerikaanse onafhankelijkheid. Maar vanwege protesten uit het hele land werden de schoenen bijna direct weer uit de winkels gehaald. Waarom? Er stond een verkeerde vlag op de sneakers. Het was een oudere versie uit de tijd van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Hierop zijn dertien witte sterren te zien in plaats van vijftig. Foutje!

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nike flikt het weer en komt met curvy paspoppen
Lees ook

Nike flikt het weer en komt met curvy paspoppen

De fout werd al snel opgemerkt, waardoor het op sociale media los ging. Ook Nike-gezicht Colin Kaepernick mengde zich in de discussie. De voormalig American Football-ster werd bekend door zijn 'knielprotest' in 2016, waar hij in opstand kwam tegen het geweld van de politie tegen Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten.

© Getty Images

Nadat de sporter bij Nike had geklaagd over de special edition sneaker, riep het bedrijf de schoenen terug. Zo meldt zakenkrant Wall Street Journal op basis van bronnen. Volgens Colin zou het bedrijf de schoenen niet moeten verkopen, vanwege het slavernijverleden dat met deze periode is verbonden.

Het bedrijf heeft winkels verzocht de voorraden terug te sturen en de lancering is officieel gecanceld. In de webshop van het bedrijf is het exemplaar niet te vinden.

Lees meer over
Nike