zaak Insiya

Tot ruim vier jaar gevangenisstraf voor ontvoeren Insiya

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Nadia RashidTot ruim vier jaar gevangenisstraf voor ontvoeren Insiya
RTL

Vijf mannen en een vrouw zijn veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot ruim vier jaar voor het ontvoeren van peuter Insiya. Alle zes verdachten moeten daarom terug naar de gevangenis.

" De enige afsluiting voor haar zou zijn dat Insiya weer terugkomt"

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat de destijds 2,5-jarige Insiya met geweld werd ontvoerd uit het huis van haar oma in het Amsterdamse Watergraafsmeer. Het meisje, dat inmiddels 5 jaar oud is, zit sindsdien in India bij haar vader. Hij zou opdracht hebben gegeven tot haar ontvoering.

De rechtbank sprak van 'een heftige en ongehoorde' zaak. Naast de veroordeling van vandaag zal het OM ook Insiya's vader Shehzad Hemani gaan vervolgen voor de ontvoering. 

Bedenker plan ontvoering Insiya betuigt spijt
Lees ook

Bedenker plan ontvoering Insiya betuigt spijt

Met de veroordeling van de ontvoerders stelt de rechtbank dat er sprake is geweest van een misdrijf. En die rechterlijke beslissing zou de opstelling van de Indiase autoriteiten kunnen beïnvloeden, zegt advocaat Peter Plasman, die Insiya's moeder Nadia bijstaat.

Tot dusver heeft diplomatie en zelfs de tussenkomst van premier Mark Rutte er namelijk niet voor kunnen zorgen dat India Insiya laat terugkeren naar Nederland. In de ogen van India is er namelijk sprake van een 'vermeende' ontvoering. Nu de ontvoerders zijn veroordeeld, staan de diplomaten die op de achtergrond werken om het meisje terug te halen, er volgens Peter Plasman sterker voor.

"De vader roept steeds: 'er is niets aan de hand'." De veroordelingen van vandaag spreken dat tegen, legt hij uit. "Als de vader ook veroordeeld wordt, heeft dat ook weer invloed op het diplomatieke proces." Het maakt de Nederlandse oproep aan India om Insiya over te dragen aan haar moeder in Nederland sterker, zegt hij. 

"Het is verschrikkelijk wat mijn cliënt meemaakt. Het wordt niet afgesloten, want er gebeurt steeds iets, er zijn steeds nieuwe rechterlijke uitspraken. En het meisje is nog niet terug. De enige afsluiting voor haar zou zijn dat Insiya weer terugkomt. Dan kan ze die moeilijke periode pas verwerken."