Moedeloos

Jan Versteegh: 'Mijn kind is een huilbaby'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPJan Versteegh: 'Mijn kind is een huilbaby'
RTL

SBS6-presentator Jan Versteegh is al enige tijd de gelukkige vader van dochtertjes Lulu Keesje en Bella Didy. Maar naast het gevoel van ultiem geluk, gaat het opvoeden niet altijd van een leien dakje. "Het is urenlang rondjes lopen, hupsen en troosten", schrijft Jan in Ouders van Nu.

"Voor de grap, al valt er weinig te lachen, ging ik eens kijken wat de definitie van een huilbaby is"

Jan Versteegh is sinds 2017 getrouwd met Dieuwertje Westra en heeft een aantal maanden geleden zijn tweede dochtertje op de wereld mogen verwelkomen. Om zich voor te bereiden op de komst van zijn dochter maakte hij het programma Jan Wordt Vader en in het blad Ouders van Nu schrijft hij over het vaderschap. Onlangs vertelde hij over zijn reis naar Frankrijk. "De reis was vrij pittig. Ofwel Kind 1 huilde, ofwel Kind 2. Helaas is Kind 2 een huilbaby", vertelt de 33-jarige vader.

Jan Versteegh leert dochtertje Lulu Keesje gitaar spelen
Lees ook

Jan Versteegh leert dochtertje Lulu Keesje gitaar spelen

Tot enige tijd geleden hield het jonge stel zich voor dat Kind 2 niet voldeed aan de kwalificaties van huilbaby. "Voor de grap, al valt er weinig te lachen, ging ik eens kijken wat de definitie van een huilbaby is: minimaal drie uur per dag gedurende ten minste drie dagen per week doordringend jengelen of ontroostbaar huilen." 

Het tv-icoon schrijft over het moment dat deze definitie doordrong tot hem en zijn Dieuwertje. "We moesten een beetje lachen en huilen tegelijk om deze kwalificatie. Tot dit moment twijfelden we of het aantal gehuilde uren van onze jongste dochter wel in aanmerking kwam voor de titel huilbaby. We waren bang dat we ons aanstelden. Maar drie uur per dag halen we al enige tijd makkelijk, de baby dan, en drie dagen per week? Het is hier gewoon zeven op zeven."

Ondanks dat het kleintje vaak uren per dag aan het huilen is, vinden ze hun rust tijdens de slaapuren. "Nu zitten we nog niet in de onderste regionen van mensen met een huilbaby, of dat hou ik mezelf dan maar voor. De ontroostbare uren vallen vaak bij ons op het moment dat het buiten licht is. Dat maakt dat we in de nacht, los van voedingen en het wakker worden van Kind 1, vaak nog best een paar uur kunnen slapen. Ik ken ook verhalen van kinderen die de hele nacht huilen. Volgens mij zou ik dan echt moedeloos worden." 

Zoals iedereen hebben de kersverse ouders ook wel eens recht op een welverdiende vakantie. "Omdat we niet als beloning voor de afgelopen pittige maanden ook nog eens onze reis wilden afzeggen. De komende twee weken zullen ongetwijfeld weinig ontspanning brengen. Vakantie met twee kleine kinderen is namelijk hetzelfde als thuis, maar dan op een andere plek. Nu gooi ik snel een slok wijn en een hapje kaas naar binnen en ga ik mijn vrouw aflossen. Het grote genieten kan beginnen", schrijft de columnist van Ouders van Nu.

Lees meer over
Jan Versteegh