Onjuist

Dierenorganisaties klagen over 'valse voorlichting' Yvon Jaspers

Door RTL Boulevard/RTL Nieuws··Aangepast:
© Onze Boerderij - KRO-NCRVDierenorganisaties klagen over 'valse voorlichting' Yvon Jaspers
RTL

Dierenorganisaties hebben een klacht ingediend over 'valse voorlichting' door Yvon Jaspers (46) en kippenboer Mark in een uitzending van tv-programma Onze boerderij. In de uitzending van vorige week werd er beweerd dat kippen het niet erger kunnen hebben in Nederland dan in een scharrelstal.

De presentatrice liep met boer Mark door de scharrelstal en vroeg: "Dit zijn dus de allergoedkoopste eieren in een plastic doosje? Onaardig gezegd, maar dit is dus het laagste niveau wat een kip kan hebben in Nederland? Erger dan dit, kan er niet zijn?" Boer Mark gaf toe dat het inderdaad niet erger kan in Nederland. 

'Klopt niet met realiteit'

Maar volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Animal Rights en stichting Dierennood, kregen kijkers hierdoor 'een mooi verhaal vol leugens' voorgeschoteld dat 'volstrekt niet klopt met de realiteit. 

Yvon Jaspers stopt voorlopig de samenwerking met ForFarmers
Lees ook

Yvon Jaspers stopt voorlopig de samenwerking met ForFarmers

Volgens de dierenorganisaties zitten er namelijk nog altijd zes miljoen kippen in een slechtere stal dan de scharrelstal, namelijk in krappe kooien met draadgaas als bodem. In zo'n kooi, die slechts enkele centimeters groter is dan een legbatterij, zitten zeker 30 tot 60 kippen.

'Afleveringen moeten onafhankelijk worden getoetst'

De dierenbelangenorganisaties eisen rectificatie en willen dat onafhankelijke experts de afleveringen die nog uitgezonden gaan worden vooraf toetsen op onjuistheden. De klacht is ingediend bij de NPO, de NPO ombudsman, de KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Yvon Jaspers