dood in de ogen kijken

Nikkie de Jager eerlijk over suïcidale gedachtes

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesNikkie de Jager eerlijk over suïcidale gedachtes
RTL

In haar nieuwste YouTube-video laat Nikkie de Jager (25), ook wel bekend als NikkieTutorials, een heel andere kant van zichzelf zien. Zo spreekt ze onder andere openhartig over het verlies van haar halfbroertje, maar ook doet de YouTuber een boekje open over haar traumatische jeugd.

"Mikai verliezen was voor mij een eyeopener"

Nikkie heeft besloten dat ze meer van zichzelf wil laten zien in haar video's. En omdat ze niet van half werk houdt, begint ze maar meteen met één van de moeilijkste onderwerpen uit haar leven: de dood. Aan de hand van een make-up tutorial met hetzelfde thema, laat de YouTube-ster langzaam haar perfect opgebouwde muur zakken. Zo praat ze openhartig over haar jeugd, waarin ze veel werd gepest.

Wow! Zo veel verdient NikkieTutorials per post op Instagram
Lees ook

Wow! Zo veel verdient NikkieTutorials per post op Instagram

Het waren vooral tieners, met name jongens, die haar vroeger het leven zuur maakten. Tot op de dag van vandaag krijgt ze dan ook rillingen als ze een groep jongens ziet staan. Nikkie legt uit dat ze op een gegeven moment zó ontzettend onzeker was, dat ze niet eens iets in het openbaar durfde te doen zonder bang te zijn dat iemand naar haar ging schreeuwen. “Ik had niet het gevoel dat ik mezelf kon zijn", aldus de 25-jarige. "Dat is ook de tijd dat ik voor het eerst dacht aan zelfmoord."

Toch besloot Nikkie niet uit het leven te stappen. Volgens haar was de angst van wat zich ná de dood afspeelt, te groot en was leven beter dan 'niets'. “Alleen al de gedachte dat er in het hiernamaals niets meer is... Ik begrijp niet hoe het werkt.” Het is uiteindelijk haar moeder die alle angsten wegneemt en haar naar een speciaal kamp stuurt om aan haar zelfvertrouwen te werken. "Het hielp me leren omgaan met pestkoppen later in mijn leven."

Het verlies van haar jongere halfbroertje heeft er wel voor gezorgd dat ze inmiddels wel met andere ogen naar de dood kijkt. Zo ziet ze nu in dat de dood soms ook voor rust kan zorgen. "Mijn broertje Mikai had zo veel pijn op het einde, dat de dood bijna welkom was", vertelt ze over haar halfbroer die op veertienjarige leeftijd overleed aan een zeldzame en agressieve vorm van kanker.

Volgens Nikkie brengt haar overleden broertje haar nog regelmatig bezoekjes. "Het feit dat hij zo nu en dan iets van zich laat horen, heeft mij aan het denken gezet. Misschien is er wel meer na ons leven."

De dood van Mikai heeft haar ook geleerd weer te genieten van het leven. Zo zijn haar prioriteiten bijgesteld en ligt haar focus nu op haar familie, in plaats van haar telefoon. "Mikai verliezen was voor mij een eyeopener. Hij opende mijn hart voor liefde en voor mijn familie en zorgde ervoor dat ik prioriteiten ging stellen.”

Volgens Nikkie is het vooral belangrijk om te praten over de dood. Ook make-up heeft haar door de moeilijke periode gesleept. "Het zette me met beide benen op de grond. Make-up werkt voor mij therapeutisch.”

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

Lees meer over
Nikkie de Jager