Showbizz

The Voice winnen: prima duw in de rug, maar muziekcarrière nog ver weg

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© Hollandse HoogteThe Voice winnen: prima duw in de rug, maar muziekcarrière nog ver weg
RTL

Vanavond begint het tiende seizoen van The Voice of Holland. De grootste talentenjacht van het land bracht winnaars voort waar we soms veel, soms weinig meer van horen. Een topcarrière als muzikant win je namelijk niet op televisie. Drie oud-winnaars vertellen over hun zoektocht naar een carrière als muzikant.

The Voice winnen, maar toch een paar dagen later als projectmanager gewoon naar kantoor gaan. Dennis van Aarssen durfde het vorig jaar niet aan om zijn hele carrière meteen om te gooien. "Ik wil ergens ook een beetje vasthouden aan wat veilig is", vertelde hij toen in RTL Late Night.

Inmiddels fulltime muzikant

1 augustus verliet Van Aarssen dat veilige schip, waar hij nog twee dagen per week werkte. Het viel niet meer te combineren met zijn muziekcarrière, die steeds meer vorm begon te krijgen. "In augustus zijn we het album gaan opnemen en begonnen we met de voorbereidingen voor de theatertour", vertelt hij.

Dat het de nodige maanden duurde, kwam omdat hij ervoor koos om alles in eigen beheer te doen. Het bleek geen match te zijn tussen hem en alles wat er bij het platencontract van The Voice hoort. De 50.000 euro die hij ook won, was dus van harte welkom.

Eigen baas

Het ondernemerschap, het eigen baas zijn, bevalt hem uitstekend. "Ik ben degene die bepaalt wat er gebeurt. Het is mijn album. Het zijn mijn liedjes. Maar het risico is ook voor mij."

Na zijn overwinning moest hij uitvinden of er leven was na The Voice. Inmiddels is hij daar achter: dat is er. En hoewel hij nu alles zelf doet en '100 uur per week in de muziek zit', weet hij ook dat zijn muziekcarrière zonder het tv-programma nooit van de grond was gekomen.

'Een vliegende start'

Iris Kroes kan erover meepraten. 'Het meisje met de harp' was de tweede winnaar van The Voice, in 2012. Sindsdien kan ze rondkomen van haar muziek. "Een vliegende start", noemt ze de winst. "Van een carrière waar ik altijd van heb gedroomd."

Toen ze won was Kroes pas 19, net begonnen met haar studie communicatie. Ze woonde nog thuis, 'dus weinig kosten en verantwoordelijkheden'. Hoewel ze haar propedeuse nog afrondde, koos ze meteen voor haar muziekcarrière. En dat bleek heel hard werken.

Schnabbelcircuit of échte carrière?

"Je bent niet binnen als je wint. Ik zong liedjes, maar dat was het ook. Ik wist niet wie ik was als artiest. Dat moest ik nog ontwikkelen en dat heb ik de afgelopen acht jaar gedaan", vertelt Kroes. Het schnabbelcircuit vol geld en roem stond open, zoals voor alle Voice-winnaars. Maar dat was niet haar ding.

Vrijdag komt haar nieuwe album uit. Dat was niet alleen zwoegen, maar ook fors investeren. "Ik doe alles in eigen beheer, je bent een bedrijf." Omdat ze haar werk in eigen beheer uitbrengt, betaalt ze die investeringen zelf. En dat raadt ze andere muzikanten ook aan. "Uiteindelijk betaalt het zich ook wel weer terug. Als je echt een zangcarrière wil, moet je ondernemer zijn."

Een nog piepjonge Kroes wint The Voice in 2012.© ANP
Een nog piepjonge Kroes wint The Voice in 2012.

'Voice is een tijdelijk spotlight'

"Je bent helemaal nergens als je The Voice wint", zegt muziekkenner en deejay Ronald Molendijk, die nog een stap verder gaat. "Je denkt dat je een springplank hebt, maar die stelt niets voor." Het publiek is je bijna daags na de finale alweer vergeten, als je jezelf niet continu op de kaart zet, stelt hij. "The Voice is een tijdelijke spotlight."

Dus moet er heel hard gewerkt worden. De luxe van The Voice is in één klap voorbij. Geen chauffeur en visagie meer. Als je niks geregeld hebt, staat er daags na de finale zelfs geen boeking in de agenda.

Zonder goede manager sta je 1-0 achter

Fulltime muzikant zijn is meer dan fulltime werken. "Muziek schrijven, repertoire scoren, met platenmaatschappijen en boekingskantoren praten. Stylist en social media regelen. En dan ook nog 's avonds optreden."

Daarom is het hebben van een goede manager van levensbelang, adviseert Molendijk alle Voice-kandidaten. Een manager die je in het voorprogramma van grote artiesten kan loodsen. "Dat is een pre."

The Voice als reclamestunt

"The Voice was een promotiestunt. Een grote reclame. En dat heeft gewerkt." Zo kijkt Jim van der Zee terug op zijn deelname twee jaar geleden. Hij was bezig om professioneel muzikant te worden en studeerde aan het conservatorium. De winst van The Voice zorgde ervoor dat zijn carrière in een sneltrein belandde.

"In een normale carrière zou het veel langer duren om zo veel mensen te bereiken. In korte tijd heb ik veel exposure gekregen. Daardoor heb ik bepaalde stappen kunnen overslaan", vertelt de jazzmuzikant.

Jim van der Zee won in 2018 het programma.© ANP
Jim van der Zee won in 2018 het programma.

Opnieuw beginnen

Maar die sneltrein is inmiddels een boemeltje geworden. Het grote publiek is ingeruild voor de kleine groep liefhebbers. "Ik krijg steeds meer oprechte fans, dat vind ik mooi." Het was hard werken en goed zoeken om een plekje te vinden in de muziekindustrie.

Ook hij doet bijna alles in eigen beheer. De tijd van verkeerde keuzes en verkeerde mensen vertrouwen is voorbij. "Dat was lastig, maar het is wel gelukt. Je leert ervan." Hij noemt het zelf 'opnieuw beginnen' en voelt zich daar goed bij. Geen 'massaproductie', maar een intieme theatertour. Die in februari en maart verder gaat. "Een echte muziekavond, zonder bullshit."

Lees meer over
Jim van der ZeeRonald MolendijkDennis van AarssenIris KroesThe Voice Of Holland