Da's balen

Zaak Harvey Weinstein krijgt geen nieuwe rechter

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPZaak Harvey Weinstein krijgt geen nieuwe rechter
RTL

De rechter in het proces tegen Harvey Weinstein is niet van plan op te stappen. Het juridische team van de gevallen filmproducent had geëist dat James Burke van de zaak werd gehaald, omdat hij had gedreigd Weinstein achter tralies te zetten voor het gebruik van zijn telefoon in de rechtszaal.

"Is dit echt de manier waarop je voor de rest van je leven in de gevangenis wilt belanden"

Volgens de advocaten bleek daaruit dat de rechter vijandig was ten opzichte van Weinstein en de oud-producent daardoor geen eerlijk proces zou krijgen. Deadline meldt dat Burke die suggestie donderdag resoluut verwierp. "Er is niets opstandig of bevooroordeeld aan een berisping van een recalcitrante verdachte die zich niet aan de regels van de rechtbank houdt", aldus de rechter. "Ik heb uw cliënt op geen enkele manier al veroordeeld en heb mij altijd ingezet voor een eerlijk proces voor uw cliënt."

Tientallen juryleden afgewezen in rechtszaak Harvey Weinstein
Lees ook

Tientallen juryleden afgewezen in rechtszaak Harvey Weinstein

Dinsdag dreigde de rechter Harveys borgtocht in te trekken nadat de oud-filmmaker tegen de regels in zijn mobiele telefoon had gebruikt tijdens de start van de selectie van de juryleden. "Is dit echt de manier waarop je voor de rest van je leven in de gevangenis wilt belanden, door te smsen en een rechterlijk bevel te schenden?" vroeg hij toen zichtbaar boos.

De rechter besloot uiteindelijk Harvey niet op te sluiten, maar waarschuwde dat hij geen nieuwe kans zou krijgen. De van meerdere gevallen van seksueel misbruik verdachte ex-producent is momenteel op borgtocht vrij, maar draagt verplicht een elektronische enkelband.

Lees meer over
Harvey WeinsteinRechtszaakRechterlijke macht