Mollenstreek

John de Mol 'doodverklaard' in nepadvertenties

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPJohn de Mol 'doodverklaard' in nepadvertenties
RTL

Hoewel John de Mol (64) onlangs met succes naar de rechter stapte om een einde te maken aan valse advertenties op Facebook, lijkt de ellende nog niet voorbij. Op onder meer de websites van het AD en De Telegraaf verschenen eerder vandaag grote advertenties waarbij de naam van de mediamagnaat onterecht wordt gebruikt.

"Dat is wel schokkend"

Op verschillende websites verscheen een vrij grote lugubere advertentie. Hierbij stond geschreven: “1955 – 2020. Vaarwel John de Mol. Nederland is in shock.” Op onder meer Parool, De Volkskrant, RTL Nieuws, het AD en De Telegraaf verscheen onderstaande advertentie.

Gallyon van Vessem boos op John de Mol: 'Zoiets zeg je niet'
Lees ook

Gallyon van Vessem boos op John de Mol: 'Zoiets zeg je niet'

De desbetreffende advertentie© RTL Boulevard
De desbetreffende advertentie
Voorbeeld van advertentie op de Volkskrant
Voorbeeld van advertentie op de Volkskrant

Talpa laat aan RTL Boulevard weten inmiddels maatregelen te hebben genomen. “Het betreft hier fake advertenties die geplaatst worden via de advertentiedienst van Google, vergelijkbaar met de advertenties aan het begin van de Facebook-kwestie. Ook toen verschenen de advertenties via Google, maar na contact met Google en de websites waarop de advertenties verschenen was het probleem opgelost. Het lijkt erop dat dit soort advertenties nu toch weer via Google geplaatst worden sinds dit via Facebook onmogelijk is gemaakt. We hebben De Telegraaf en het AD verzocht om deze fake advertenties te verwijderen en nemen ook weer contact op met Google. We gaan nu met Google in gesprek over het structureel voorkomen van deze advertenties. Als dit niet tot resultaat leidt, sluit John de Mol een gang naar de rechter niet uit."

Stefan Havik, directeur digitaal bij DPG Media, laat weten geschokt te zijn door het voorval. “Het is natuurlijk treurig dat iemand hiermee persoonlijk wordt beschadigd, maar ook merken als AD, RTL en Telegraaf hebben hieronder te lijden. Dat is wel schokkend.”  

“In een eerder incident rondom John de Mol toen was het om bitcoins te verkopen. Toen zat er een financieel motief achter.” In dit geval werd er verwezen naar een ouder artikel van of het AD of De Telegraaf over John de Mol. “Het ziet ernaar uit dat deze actie puur is om persoonlijke schade toe te brengen.” 

“We kwamen erachter dat dit via een van onze technologiepartners liep, in dit geval Google. Toen hebben wij dit door Google gelijk uit laten zetten. Een groot deel van de advertenties worden geautomatiseerd ingekocht en daar zitten best veel partijen omheen die daar misbruik van proberen te maken. Google heeft natuurlijk veel klanten, ook kleinere partijen en blijkbaar slagen zij er niet altijd in om alles tegen te houden.”

Niet alleen de desbetreffende advertentie is uitgezet, maar ook een groot deel van de andere advertenties via Google zijn uitgezet. “Het voornaamste wat wij nu moeten doen is een goed gesprek aangaan met Google. Dat zij wel maatregelen moeten treffen om dit te voorkomen. Blijkbaar is de controle niet goed en is er geen financiële prikkel voor Google om dit te veranderen. Een tijd geleden verscheen er een kinderporno-dossier op YouTube en toen was het binnen een week geleden geregeld. Maar voor lokale Nederlandse nieuwsbedrijven wordt dit blijkbaar niet opgelost.”

 

Google laat weten de advertentie verschrikkelijk te vinden: "De nep-advertenties die we vandaag over John de Mol hebben gezien, zijn verschrikkelijk. We werken zo hard als we kunnen om te voorkomen dat nare advertenties verschijnen op websites die met onze advertentiesystemen werken. Elke dag verwijderen we al gemiddeld zo'n 6 miljoen advertenties. In 2018 blokkeerden we ook nog eens bijna één miljoen malafide accounts. Dit is een kat- en muisspel met oplichters. We doen er alles aan om ons steeds beter tegen hen te wapenen."

Lees meer over
John de Mol