flinke duit in het zakje

Zo veel kostte de renovatie van Paleis Huis ten Bosch

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ©RVD - Erwin OlafZo veel kostte de renovatie van Paleis Huis ten Bosch
RTL

Dat de Oranjes op koninklijke voet leven, was al wel te zien aan de panden waarin ze vertoeven. De Rijksgebouwendienst heeft vandaag de jaarcijfers gepubliceerd, waaruit blijkt wat het prijskaartje van de renovatie van Paleis Huis ten Bosch is geweest.

Het nieuwe optrekje van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie prinsesjes heeft maar liefst 60 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Rijksgebouwendienst. In totaal hebben er 120 bouwvakkers gewerkt aan de renovatie van Paleis Huis ten Bosch. Die hebben ruim 27 duizend dakpannen gelegd, 528 HR-ruitjes geplaatst én vijf nieuwe vloeren, variërend van marmer tot marmoleum. 

Dit is het thuiskantoor van Willem-Alexander en Máxima
Lees ook

Dit is het thuiskantoor van Willem-Alexander en Máxima

Het kostenplaatje werd nog een beetje omhoog geschroefd omdat er zwammen en dwergvleermuizen in het paleis waren. De bestrijding daarvan heeft ook miljoenen gekost. De dwergvleermuizen zijn wel in speciale nestkasten teruggebracht naar het Huis ten Bosch. Ook staat er in de jaarcijfers dat ze ruim drie maanden hebben gewerkt aan de renovatie van het bladgoud in het paleis. 

De Oranjes zullen ook zonder nooit hoeven over te schakelen op 4G, want hun WiFi is behoorlijk sterk. In totaal ligt er 29 duizend meter aan netwerkkabel in de woning. En dat komt nu wel goed uit met de Skype-gesprekken die Willem-Alexander en Máxime voeren met zorginstellingen. In de video hieronder omschrijft hij het werk van het ziekenhuispersoneel als 'heldenwerk.' 

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKoningin MáximaPrinses AmaliaPrinses AlexiaPrinses ArianeKoningshuisRenovatieMiljoenennotaBelasting