gaat te farao?

K3 krijgt kritiek op Egyptische kostuums in nieuwe film

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP K3 krijgt kritiek op Egyptische kostuums in nieuwe film
RTL

Met hun nieuwe film 'Dans van de Farao' hopen de K3-meisjes weer een gigantische hit te pakken te hebben, maar helaas maken ze nu al een valse start. Op de filmposter prijken Hanne, Marthe en Klaasje in Egyptische kostuums en daarmee wordt het trio beschuldigd van culturele toe-eigening.

"Je zou denken dat ze na al die jaren wat bewuster zouden zijn geworden van het probleem"

Dans van de Farao zou de volgende K3-filmhit moeten worden, maar Studio 100 zal zich nu wel eventjes achter de oren krabben. Hanne, Marthe en Klaasje dragen namelijk traditionele Egyptische kostuums, compleet met opgemaakte ogen en gevlochten haren die daarbij passen. 'In een tijd van Black Lives Matter en we allemaal hebben besloten dat cultural appropriation niet meer kan, komt K3 in 2020 met dít?' vraagt één twitteraar zich hardop af. 

© Twitter @frustratiefee

Bij cultural appropriation - of culturele toe-eigening in het Nederlands - meten mensen zich bepaalde kenmerken aan die andere culturele groep toebehoren. De laatste jaren wordt dit mede dankzij social media vaker aan de kaak gesteld. Mede daardoor krijgt K3 nu de wind van voren: 'Je zou denken dat ze zich na al die jaren wat bewuster zouden zijn geworden van het probleem', klinkt het op Twitter.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Niet iedereen ziet er het probleem van in. 'Als ze zich bruin hadden geschminkt was het een héél ander verhaal geweest', vindt iemand. 'Maar wat K3 hier doet is het (toegegeven, heel slecht en enorm historisch onverantwoord) gebruikmaken van de iconografie van een oude cultuur, zonder zich deze toe te eigenen.'

Ook Studio 100 heeft al gereageerd op de ophef. "De meisjes van K3 bevinden zich in tot de verbeelding sprekende werelden, in dit geval een mythische fantasiewereld van farao’s en geheimzinnige tempels", vertellen zij aan VRT Nieuws

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

K3 vertelde onlangs hoe het met hen gaat in lockdown. Je ziet het in de video hieronder. 

Lees meer over
K3RacismeKunst & CultuurFilmMuziek