kinderwens

Kinderwens knaagt aan Loiza Lamers: 'Het was kiezen of delen'

Door RTL Boulevard/Grazia··Aangepast:
© ANPKinderwens knaagt aan Loiza Lamers: 'Het was kiezen of delen'
RTL

Meer dan ooit vecht Loiza Lamers (25) voor acceptatie. Al snapt het model dat de weg ernaartoe niet altijd even makkelijk is, juist in de wereld waarin we nu leven. "Of het nou om discriminatie of racisme gaat, mensen zijn bang om het fout te doen. Ze durven bijna niet meer 'donker' of 'geel', 'hem' of 'haar' te zeggen", vertelt ze openhartig over de strijd in de nieuwste 'Grazia'.

"Het is triest en pijnlijk dat niet iedereen ons accepteert"

"Het is triest en pijnlijk dat niet iedereen ons accepteert, maar ik sta sterk in mijn schoenen", vertelt Loiza in gesprek met het tijdschrift. Toch zorgt het standpunt van sommige mensen er niet voor dat ze haar hoofd laat hangen. Integendeel: volgens het model moeten we met z'n allen juist blijven knokken. "Natuurlijk raakt het me wel. Het is mijn ziel en zaligheid, wie ik ben als persoon (...) Ik zal mensen er niet op afrekenen als ik merk dat het uit een bepaalde onwetendheid voortkomt. Misschien moeten we elkaar ook iets meer gunnen om ergens naartoe te kunnen groeien."

Loiza Lamers over NikkieTutorials: 'Zo'n krachtig statement'
Lees ook

Loiza Lamers over NikkieTutorials: 'Zo'n krachtig statement'

Ze snapt dan ook dat ze nog altijd wordt omschreven als 'transgender model', iets waar ze in het begin van haar carrière meer moeite mee had. "Ik werkte tenslotte net zo hard als ieder ander model. Na een half jaar heb ik de boel omgedraaid: als ik die sticker meedraag in alles wat ik doe, kan dat meehelpen bij een stukje acceptatie. Dus ik heb het als een soort Pride-vlag om me heen geslagen. Dit is wie ik ben, dit is mijn verhaal", aldus de 25-jarige.

Wat ook veranderd is, is haar kinderwens. Terwijl Loiza altijd hardop riep 'dat het van haar niet hoefde', begint het nu te kriebelen. "Naarmate ik ouder word, vind ik het jammer dat ik niet de keuze heb om wel of geen kinderen van mezelf te hebben (...) Ik heb nog steeds niet het gevoel dat het een must is, maar er begint wel iets te borrelen. Eigenlijk baal ik daarvan, omdat je iets wil wat je nooit zelf kan krijgen."

Een draagmoeder is zeker een optie voor Loiza, maar toch knaagt het aan haar dat ze zelf nooit zal meemaken hoe het is om een baby in haar buik te hebben. "Wat scheelt is dat ik van jongs af aan heb geweten: ik word wel vrouw, maar voor mij is dat geen optie", verklaart ze. "Ik vind het veel erger voor alle vrouwen in de wereld die vroeger met poppen speelden, ooit mama wilden worden en er later achter kwamen dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Dat moet zo’n donderslag zijn. Bij mij ligt het genuanceerder."

Naast kinderen staat het model nu ook open voor een relatie. Voorheen focuste de 25-jarige zich vooral op haarzelf en haar transitie, maar nu is er ruimte voor iemand aan haar zijde. Aan online daten waagt Loiza zich niet. Hierover zegt ze: "Al weet ik dat het lastig is om als een transgendervrouw te daten. Er zijn absoluut mensen die daar niet oké mee zullen zijn. Of mannen die denken: wat een tof wijf, maar het toch niet willen als ze te horen krijgen hoe het zit. Dat is een extra moeilijkheidsgraadje."

Lees meer over
Loiza Lamers