BN'er-actie #Ikdoenietmeermee trekt internationale aandacht
De internationale doorbraak van Famke Louise (21), Tim Douwsma (32), Thomas Berge (30) en de andere #Ikdoenietmeermee-BN'ers ziet er anders uit dan ze waarschijnlijk gehoopt hadden. De anti-corona-actie genereert wereldwijd behoorlijk wat kritiek.
"Dat influencers zulke dingen verspreiden is niet best"
De BN'ers worden in de internationale kranten omschreven als 'jong, bekend en kennelijk niet meer bereid om te leven volgens de coronamaatregelen'. De Britse krant The Guardian heeft er ook een artikel aan gewijd, die zelfs in hun top 3 best gelezen stukken terechtkwam. "Ze geloven in een samenzweringstheorie waarin wordt gesteld dat de overheid angst voor het virus gebruikt om het volk onder controle te houden", meldt de Amerikaanse radiozender NPR in een artikel.
Famke krijgt de wind van voren van de BBC. De Britse omroep vertelt hun lezers dat de zangeres 'eerder nog betaald kreeg van de Nederlandse overheid om jongeren aan te moedigen om zich aan de regels te houden', maar bij Jinek haar nieuwe theorie niet goed kon overbrengen. "Dat influencers zulke dingen verspreiden is niet best, het is niet wat we op dit moment kunnen gebruiken", gaat de BBC verder. "Het is een risico dat de regels nu worden ondermijnd."
RTBF, de Franstalige omroep in België, omschrijft Famke als 'het meest gehate meisje van Nederland'. Maar ook dat ze een boodschap verspreidt, die 'aansluit bij die van de meest sceptische of zelfs samenzweerderige bewegingen'. Radio France Internationale omschrijft de #Ikdoenietmeermee-actie als een 'gigantische flop' die zelfs bij 'fans voor teleurstelling zou zorgen'.
Hoe Famke diep door het stof is gegaan in Nederland, is te zien in de video hieronder.