hij weet het

Tino Martin laat droom verstandelijk beperkte Nick uitkomen

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPTino Martin laat droom verstandelijk beperkte Nick uitkomen
RTL

Sinds mensenheugenis kijkt hij al naar het Knoop Gala, maar dit jaar staat Tino Martin (36) ook zelf op het podium. De zanger brengt dinsdag met de verstandelijke beperkte Nick zijn nummer 'Zij weet het' ten gehore. "Ik werd gevraagd en dacht gelijk: waar kan ik helpen en wat kan ik doen?" vertelt hij aan het ANP.

"Die lieve jongen had zo veel spanning en zenuwen, dat hij het te kwaad kreeg"

Het Knoop Gala is het jaarlijks terugkerende muziekgala van HandicapNL en de NTR vanuit het Amsterdamse theater Carré, gepresenteerd door Paul de Leeuw en Dieuwertje Blok. Talenten met een verstandelijke beperking mogen die avond optreden met bekende Nederlandse artiesten en het Metropole orkest.

Tino werd gevraagd tijdens een lunch met Paul de Leeuw. "Ik zei gelijk: 'Ja, dat lijkt me te gek. Waar kan ik tekenen?'" En dus ging de zanger de uitdaging aan. Via een videogesprek ontmoette hij Nick. "Toen hebben we gepraat over de voorbereidingen, wat we aantrekken, of we er klaar voor zijn, en zo."

Tino Martin doneert gigantisch bedrag aan voedselbank
Lees ook

Tino Martin doneert gigantisch bedrag aan voedselbank

Een aantal dagen voor de opnames ontmoetten Tino en Nick elkaar. "Hij schrok heel erg. Die lieve jongen had zo veel spanning en zenuwen, dat hij het te kwaad kreeg", vertelt Tino over die ontmoeting. "Hij schoot direct vol en rende naar het toilet. Toen hebben we even gekletst. Ik hoopte alleen maar dat het goed zou komen."

Dat kwam het zeker. Op het podium bleek Nick helemaal op te bloeien. "Toen hij zijn tranen gedroogd had, begon hij gelijk vol overtuiging te zingen. Al zijn verlegenheid en spanning was weg. Het was prachtig om te zien." De jongen werd van tevoren al voorbereid op het optreden, zodat hij het hele nummer uit zijn hoofd kende. "Hij was er gelijk helemaal klaar voor."

Tijdens het evenement wordt aandacht gevraagd voor eenzaamheid onder mensen met een handicap. Eén op de twee jongeren met een verstandelijke beperking gaat een eenzame kerst tegemoet.

Zelf zingt Tino het nummer voor zijn overleden zus. "Aan het einde van het nummer wijs ik naar de lucht, naar haar", vertelt Tino. Nick had echter een ander plan voor die avond. "Zijn moeder was er om hem aan te moedigen, dus we wezen naar haar. Daar deed hij het voor. En hij deed het geweldig."

Lees meer over
Tino Martin