andere boeg

'Welmoed en Jort moeten vaste presentatieduo Op1 worden'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP 'Welmoed en Jort moeten vaste presentatieduo Op1 worden'
RTL

De redactie van 'Op1' kan vandaag precies één kaarsje uitblazen! De NPO-talkshow ging vorig jaar voor het eerst live en zodoende begon de zogenoemde talkshow-oorlog tussen de publieke en commerciële omroep. Mediadeskundige Rob Goossens (30) blikt terug en vooruit op het programma.

"Zij zijn verreweg het spannendst om naar te kijken"

Rob had 'absoluut niet' verwacht dat Op1 zo'n succes zou worden. "Ze zijn pas heel laat op deze formule uitgekomen", legt hij uit. De talkshow rouleert met de presentatoren, ook al wilden ze in eerste instantie eigenlijk verder met Jeroen Pauw en Eva Jinek. Dat kon niet en 'omdat niemand zijn vingers eraan durfde te branden' kozen ze hiervoor. "Het is een non-personality alternatief", aldus de mediadeskundige. "Het leek erop dat Jinek het met twee vingers in de neus zou winnen, maar niets bleek minder waar." 

Intiem optreden Rob de Nijs bij Op1 gaat volledig viral
Lees ook

Intiem optreden Rob de Nijs bij Op1 gaat volledig viral

Hoewel het heel succesvol is, is Rob niet per se diep onder de indruk van Op1. "Het is geen hogere wiskunde om een talkshow te maken. Als je je aan de regels houdt, blijf je drijven", verklaart hij. Bovendien vindt hij de onderwerp- en gastenkeuze 'voorspelbaar'. Eén van de zwakke punten vindt hij dan ook dat er 'tien concurreren tegen één' vaste presentator bij Beau en Jinek. "Het gaat uiteindelijk om de band van de gast met de host. Als iemand weet dat het prettig is om bij Jinek te zitten, kunnen ze een week later weer aanschuiven. Daarnaast speelt Op1 op safe met de opzet. Het mag wel wat spannender." 

Door de gekozen formule is het niet altijd duidelijk wie er uiteindelijk op welke dagen te zien zal zijn, stelt Rob. "Maar het programma is tien keer belangrijker dan wie er presenteren." De oorlog tussen de talkshows is dus ook niet over. "De talkshow als fenomeen voerde oorlog voor bestaansrecht. Zowel bij RTL als bij de NPO was de vraag: gaat de talkshow 2020 overleven? Het antwoord is volmondig: ja. Het heeft de overlevingsstrijd gewonnen. Die strijd was veel groter dan de strijd tussen de twee zenders." 

Het coronavirus is door alle talkshows uitgebreid behandeld en dat heeft 'natuurlijk' invloed gehad op de kijkcijfers. "We hebben met z'n allen het hele jaar klaargezeten voor informatie over dat klotevirus", legt Rob uit. "Daarin hebben de talkshows een belangrijke rol gespeeld. Ook daarin bleek de opzet van Op1 prettig te zijn." Jeroen Pauw nam een tijdje de zondag over als presentator en de NPO 'moet in haar handjes knijpen' dat ze hem erop konden zetten. "RTL had dat natuurlijk niet. En om dat op te lossen komt Humberto Tan naar de zondagavond." 

Rob denkt dat de opzet van Op1 'voordelen heeft die opwegen tegen de nadelen' en dat ze dus 'zo doorgaan'. Maar hij ziet het graag veranderen. "Als kijker zou ik het toejuichen als ze op een gegeven moment een keuze maken", verklaart de mediadeskundige. "Dat ze bijvoorbeeld gaan voor Welmoed en Jort, dat we hen vijf dagen in de week gaan zien. Zij zijn verreweg het spannendst om naar te kijken. Welmoed bewaakt de soepele uitzending en Jort is een soort havik die af en toe toeslaat. Dat is de charme van live televisie, iets wat je niet voorspeld had. Bij presentatoren die alles uit het boekje doen, is het niet spannend. Dan is het live-element van zeer beperkte toegevoegde waarde." 

In de video hieronder blikken een aantal van de Op1-presentatoren terug op hun avontuur in het talkshowprogramma. 

Lees meer over
Rob GoossensJort KelderTv-programmaTelevisie