Aanpak coronacrisis

Mark Rutte kondigt strengere lockdown aan: 'Geen andere keuze'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMark Rutte kondigt strengere lockdown aan: 'Geen andere keuze'
RTL

Het kabinet maakt zich ernstige zorgen over de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. "De beelden uit Engeland en Ierland zijn hartverscheurend en alarmerend", zei premier Mark Rutte (53) tijdens de persconferentie over de aanpak van de coronacrisis. Daarom heeft het kabinet besloten de lockdown met drie weken te verlengen tot 9 februari.

"Er was geen andere keuze", aldus de premier. Niet vanwege de coronabesmettingen die niet genoeg dalen en ook vanwege de zorgen over de Britse variant.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei op de persconferentie dat de Britse variant van het coronavirus waarschijnlijk de overhand zal krijgen in Nederland. Nu is die virusmutant in Nederland nog verantwoordelijk voor '2 tot 5 procent' van het totaal aantal besmettingen. 

Kabinet laat invoering avondklok verder onderzoeken
Lees ook

Kabinet laat invoering avondklok verder onderzoeken

Dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. "Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden", aldus de minister. De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

In eerste instantie zouden scholen en de kinderopvang op 18 januari weer opengaan, maar zondag werd na kabinetsoverleg over corona op het Catshuis al aannemelijk dat ze langer dicht blijven. De lockdown, die sinds half december van kracht is en tot zeker 19 januari zou gelden, wordt verlengd met drie weken. Middelbare scholen blijven wel dicht zolang de lockdown geldt.

Het kabinet wil basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer openen, maar dat hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus. Pas nadat de deskundigen van het OMT met een advies erover zijn gekomen, neemt het kabinet een besluit.

Eerder vandaag werd al bekend dat het kabinet advies heeft gevraagd aan het Outbreak Management Team over de invoering van een avondklok. Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.

Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeRIVMCoronacrisis in NederlandCoronabesmettingenCoronavaccinLockdownLink in bio