DE SLIMSTE TACTIEK

Wat is de succesformule achter kijkcijferkanon De Slimste Mens?

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPWat is de succesformule achter kijkcijferkanon De Slimste Mens?
RTL

In 'De Slimste Mens' strijden vanavond weer drie kandidaten om de felbegeerde eerste plek in het programma. Op het strijdtoneel verschijnen Snollebollekes-zanger Rob Kemps (35), cabaretier Andries Tunru (30) en de jongste finalist óóit: presentatrice Emma Wortelboer (24). Deze reeks van de kennisquiz wordt uitzonderlijk goed bekeken, maar waar ligt dat aan? Oud-kandidaat Diederik Jekel (36) en mediadeskundige Rob Goossens (30) laten er hun licht op schijnen.

"Corona of niet, je moet wel met iets goeds komen, anders kijken mensen nog niet"

In 2014 stond Diederik zelf in de finale van De Slimste Mens. Hij eindigde zeven jaar geleden als derde, achter Art Rooijakkers en Erik Dijkstra. "De finale vond ik wel spannend", vertelt Diederik aan RTL Boulevard. "Je bent toch verder gekomen dan je hoopt. Dan wil je ‘t ook afmaken. Je bent veel bewuster bezig met die secondes." 

Ook toen Diederik meedeed was het programma al een daverend succes. Volgens de wetenschapper heeft dat een aantal redenen. "De gezellige dynamiek van de studio, met Maarten en Philip, werkt goed", legt hij uit. Daarnaast is in alle spelletjes op een ontzettend slimme manier tactiek en algemene kennis gemixt volgens Diederik. "Als je iets niet weet, kun je nog tactisch spelen. Het werkt gewoon heel goed met die secondes die oplopen. Je hebt altijd een mogelijkheid om in te halen, waardoor het altijd nog spannend blijft."

Daar voegt mediadeskundige Rob Goossens aan toe dat de kracht van de gewoonte meetelt: "Je kunt het moeiteloos elke dag kijken", stelt hij. "En als je tussendoor even de kinderen op bed moet leggen, mis je niets. En als je dat stukje wel ziet, is het net zo leuk." Ook Rob geeft Maarten en Philip de nodige krediet. "Als de kandidaten misschien minder interessant zijn, dragen zij de aflevering samen wel."

 

'Onsportieve eikel' Tijl Beckand reageert op kritiek De Slimste Mens
Lees ook

'Onsportieve eikel' Tijl Beckand reageert op kritiek De Slimste Mens

Hebben de coronapandemie en de harde lockdown die het virus als gevolg heeft misschien invloed op de hoge kijkcijfers? De Slimste Mens vestigt momenteel namelijk record op record. "Natuurlijk zal corona wat invloed hebben", denkt Rob. "Maar je moet wel met iets goeds komen, anders kijken mensen nog niet." Diederik is van mening dat mensen gewoon wat leuks willen doen, omdat het nieuws gevuld is met alles over corona. "Mensen hebben gewoon zin in de gezelligheid die het programma ook te bieden heeft." 

Dit jaar leeft De Slimste Mens meer dan ooit op social media. Onder andere de deelnames van Emma Wortelboer, Tijl Beckand en Anna Nooshin zijn veelbesproken. "Er zijn allerlei kandidaten die dit jaar wél konden en voorheen niet, omdat ze dan de hele wereld overvlogen", aldus Rob. "De mediawereld wordt nu eenmaal bevolkt met spraakmakende mensen." Ook Diederik valt op dat mensen op social media meer over de kennisquiz praten dan toen hij meedeed. Zeven jaar geleden waren de mensen in zijn ogen wat minder kritisch. "Zeker de laatste maanden roepen mensen alleen maar dingen die ze stom vinden, voor mijn gevoel."

Vanavond wordt bekend wie zich 'De Slimste Mens' mag noemen en daarmee de opvolger van Astrid Kersseboom. Volgens Diederik lopen de kandidaten de meeste risico's in de lijstjesronde. "Dan verlies je meteen veel seconden. En in de finaleweek wordt dat genadeloos afgestraft." Zelf hoopt hij dat Emma Wortelboer er met de winst vandoor gaat. 

In de ogen van Rob is Andries Tunru de favoriet, maar Emma de morele winnaar van het seizoen. "Zij had een wat irritant imago, wat ze zichzelf aan heeft gedaan door zo te schreeuwen met het Eurovisiesongfestival", legt Rob uit. "Maar ze heeft zichzelf van een andere kant laten zien, waardoor veel mensen sympathie voor haar hebben gekregen."

In het begin van de halve finale bekende Emma dat ze nou eenmaal van aandacht houdt. Zelf merkte ze toen ook al op dat dat misschien en beetje 'on-Nederlands' is om dat te zeggen. "Ik vind het wel sympathiek dat ze zegt dat ze nou eenmaal zo in elkaar zit", aldus Rob. "Dat draagt wel bij aan de gunfactor."

Rob ziet De Slimste Mens voorlopig nog niet verdwijnen van de nationale kijkbuis. "Het kan nog een miljoen jaar doorgaan." Bovendien raken de kandidaten nooit op in de ogen van de mediadeskundige. "Je hoeft niet superbekend te zijn om interessant te zijn. Het komt allemaal wel." 

En de kijkcijfers van vanavond? "Het record ligt nu met de halve finale op 2,7 miljoen kijkers, maar ik verwacht dat ze dik door de drie miljoen gaan. En dat is een voorzichtige voorspelling." 

NOS-nieuwslezers Astrid Kersseboom won de vorige editie. In de video hieronder vertelt zij over haar tijd bij het programma.

De finale van De Slimste Mens zie je vanavond om 20.40 uur op NPO 2.

Lees meer over
Diederik JekelRob GoossensEmma WortelboerNPODe Slimste Mens