royaal schandaal

'Advocaten Queen Elizabeth dwongen ministers wet aan te passen'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty Images'Advocaten Queen Elizabeth dwongen ministers wet aan te passen'
RTL

Een decennia-oud schandaal heeft eindelijk de krantenkoppen in het Verenigd Koninkrijk bereikt. De hoofdrol in het verhaal is weggelegd voor niemand minder dan Queen Elizabeth (94). Zij zou haar advocaten hebben opgedragen om een wijziging in een wetsontwerp door te laten voeren, zodat haar eigen vermogen geheim zou blijven. Dat schrijft 'Daily Mail'.

Nieuwe informatie suggereert dat de advocaten lobbyden - lees: ministers onder druk zetten - om het wetsontwerp te wijzigen. Aan het publiek werd het verkocht als 'bescherming van de identiteit van staatshoofden en regeringen die in Groot-Brittannië investeerden'. In werkelijkheid was het om Elizabeths hachje te redden.

Elizabeth had er baat bij, omdat ze niet wilde dat potentieel gênante investeringen buiten de paleisdeuren bekend werden. Dit speelde zich vijftig jaar geleden af toen Edward Heath premier was. Het is een zeldzaam voorbeeld van politieke betrokkenheid dat achter de schermen afspeelt in de monarchie. 

Elizabeth laat zich van andere kant zien in verboden documentaire
Lees ook

Elizabeth laat zich van andere kant zien in verboden documentaire

De toenmalige secretaris van handel en industrie George Lowe is één van de personen die destijds toestemming gaf voor de wijziging van het wetsontwerp om de koningin te beschermen. Later schreef Lowe dat hij deze oplossing besprak met de juridische adviseurs van de koningin. 

Advocaat Matthew Farrer zou het verzoek hebben ingediend om de aandelenportefeuille van Elizabeth te beschermen. Hij beschouwt elke openbaarmaking van het economische eigendom van aandelen door de koningin, zelfs als deze beperkt is tot de bestuurders van het bedrijf, als mogelijk beschamend vanwege het risico op lekken.

Elizabeth krijgt wetsvoorstellen die haar bevoegdheid of persoonlijke financiën beïnvloedt onder ogen en in deze situatie is het zogenaamde Queen's consent ook van toepassing. Bij een nieuwe wet is goedkeuring van de regerende vorst vereist en volgens een woordvoerder van de Koninklijke Familie is de rol van de koningin hierin 'puur formeel'. 

Het koningshuis ontkent de berichtgeving van Daily Mail overigens. "Toestemming wordt altijd verleend door de vorst als de overheid daarom vraagt. Elke bewering dat de soeverein de wetgeving heeft geblokkeerd, is simpelweg onjuist. Of de toestemming van de koningin vereist is, wordt door het parlement beslist, onafhankelijk van het Koninklijk Huis, in zaken die de belangen van de kroon schaden."

Het is inmiddels het zoveelste schandaal dat de koninklijke familie bezighoudt. Onlangs dreef een verboden documentaire boven die Elizabeth achter slot en grendel probeert te houden. 

Lees meer over
Koningin Elizabeth II