hertoginterview

Annemarie de Kunder: 'Je voelt de ernst van de situatie van Meghan'

Door Annemarie de Kunder··Aangepast:
© Getty ImagesAnnemarie de Kunder: 'Je voelt de ernst van de situatie van Meghan'
RTL

Weken keken we ernaar uit: het Oprah-interview met prins Harry en Meghan Markle. Royaltyverslaggever Annemarie de Kunder bleef vannacht op voor dit nu al historische interview. Dit viel haar op.

"Ik denk dat het op lange termijn toch niet zo slecht voor hen gaat uitpakken, wat iedereen misschien van tevoren had gedacht"

Tijdens het kijken van het interview viel ik van de ene verbazing in de andere. Meghan ging nog veel verder in haar uitspraken dan ik van tevoren had gedacht. Ze heeft een aantal pittige uitspraken en onthullingen gedaan. Het begon met de onthulling dat Kate haar aan het huilen heeft gekregen in plaats van andersom. Dit is altijd zo verkondigd door de tabloids. Meghan vond dat Kate of het Paleis dit moest rechtzetten, maar dat werd niet gedaan. Kate heeft wel haar excuses aangeboden en deze heeft Meghan wel geaccepteerd.

We wisten van te voren al dat de hertogin van Sussex het zou gaan hebben over racisme in het Verenigd Koninkrijk, maar deze onthulling had niemand verwacht. Zij en Harry stelden dat er door iemand binnen de familie is gevraagd 'hoe donker de huid zou worden' van de (toen nog ongeboren) Archie. Harry wilde niet vertellen door wie het is gezegd, maar Britse journalisten kennende komen ze daar snel genoeg achter.

Prins Harry en Meghan Markle maken geslacht baby bekend
Lees ook

Prins Harry en Meghan Markle maken geslacht baby bekend

Meghan kon naar eigen zeggen geen kant op toen ze net getrouwd was met Harry. Ze werd zwartgemaakt in de tabloids en werd niet gesteund door 'The Firm' en de familieleden. Hierdoor bereikte ze een dieptepunt in haar leven, waarbij ze zelfs dacht aan zelfmoord. Toen dit ter sprake kwam in het interview voelde je hoe ernstig haar situatie was en kon je niet anders dan dit heel serieus nemen.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Je kon aan alles merken dat Meghan en Harry zich op hun gemak voelden bij Oprah. Ze is een goede vriendin van het stel en nam deze rol dan ook op zich. Er werden vrij weinig kritische vragen gesteld aan Meghan; de presentatrice wilde de hertogin gewoon haar verhaal laten doen. Ik merkte dat het een enorme opluchting voor hen is om hun verhaal te vertellen.

Wat mij vooral opviel aan het gesprek is dat de Sussexjes het eeuwenoude instituut in twijfel trekken. Is het nog wel van deze tijd? Is het wel menselijk genoeg? Is de verhouding tussen The Firm en de pers wel gezond? Het is lastig om dit los te zien van de familie die er onderdeel van is, maar dat hebben ze wel geprobeerd in het interview. Harry zei zelfs dat zijn vader Charles en broer William 'gevangen' zitten in deze constructie, maar dat ze het zelf niet in de gaten hebben. De hertog is nu losgebroken en wil hen ook bepaalde dingen bijbrengen uit deze 'nieuwe wereld'. Tot nu toe lukt dat nog niet aardig, want het contact met William is minimaal. Met Charles schijnt Harry nog minder contact te hebben.

Ik vermoed dat vooral William en Kate met spanning hebben zitten kijken, zeker omdat zij ook besproken worden. De Queen heeft niet gekeken, maar als ze een keer de kranten openslaat kan ze er niet omheen en wordt ze er toch mee geconfronteerd. Bijna elke Britse journalist heeft een reactie opgevraagd bij Buckingham Palace, maar het is nog de vraag of het paleis met een statement komt.

Terugkijkend op het interview denk ik dat we er vooral met een open blik naar moeten kijken en niet gelijk moeten oordelen. Het zijn twee mensen die veel hebben meegemaakt en nu hun verhaal aan de wereld vertellen. Het zal even tijd nodig hebben om te analyseren en te plaatsen wat er nou precies allemaal is gezegd. Het moet allemaal even bezinken bij iedereen. Maar ik denk dat het op lange termijn toch niet zo slecht voor hen gaat uitpakken als dat iedereen misschien van de tevoren had gedacht.

Het interview is dinsdag 9 maart om 20.30 uur te zien op Net5. Als je niet langer kunt wachten dan kun je het interview maandagavond om 21.20 uur al zien op de VRT (België 1).

Lees meer over
Prins HarryMeghan MarkleOprah WinfreyAnnemarie de Kunder