Curator platzak

Wendy van Dijk heeft nog niet afgerekend met de curator van Disq

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPWendy van Dijk heeft nog niet afgerekend met de curator van Disq
RTL

Presentatrice Wendy van Dijk, die vorig jaar een doorstart maakte met het fitnessbedrijf Disq, blijkt nog steeds niet te hebben afgerekend met de curator. Over die afrekening is 'een verschil van mening' ontstaan. Intussen is de curator platzak, en moet de belastingbetaler bijspringen.

Dat blijkt uit het meest recente faillissementsverslag van Disq, dat curator Nienke Bobbert onlangs heeft gepubliceerd.

Geruchtmakend faillissement

Disq is het fitnessbedrijf dat de bekende presentatrice in 2018 met sportinstructeur Robert Boekema opzette. Vorig jaar zomer beleefde de onderneming een geruchtmakend faillissement, nadat de zakenpartners slaags met elkaar waren geraakt.

Hoe Wendy van Dijks fitnessbedrijf Disq op de fles ging
Lees ook

Hoe Wendy van Dijks fitnessbedrijf Disq op de fles ging

Daarbij haalde Boekema op omstreden wijze een kostbare voorraad Disq-sportapparatuur uit het bedrijf, en legde Van Dijk beslag op diens woning. In december legde de fiscale opsporingsdienst FIOD beslag op de voorraad.

Doorstart Disq

Zowel Van Dijk als Boekema wilden na het faillissement graag doorstarten met het fitnessbedrijf. Die slag werd uiteindelijk gewonnen door de presentatrice. Een bedrijfje van haar echtgenoot Erland Galjaard wist delen uit de failliete boedel van de curator te kopen.

Van Dijk en Galjaard zouden in totaal 65.000 euro betalen, voor onder meer het trainingsprogramma en de 1800 betalende abonnees van Wendy's Disq Club. En als de curator de verdwenen voorraad wist terug te halen, zouden de doorstarters daarvoor nog eens 335.000 euro op tafel leggen.

Galjaards bedrijfje dat het fitnessbedrijf overnam, is inmiddels daadwerkelijk actief onder de naam Wendy’s Mobile Gym. Het is gevestigd op de Amsterdamse Herengracht, en richt zich met een eigen website op fitnessfanaten.

Verschil van inzicht

In het tweede faillissementsverslag dat vier maanden geleden verscheen, dacht curator Nienke Bobbert nog de afrekening snel te kunnen afwikkelen. "Verwachting is dat in de derde periode de laatste openstaande punten met de doorstarter zullen worden afgerond."

Maar dat viel tegen, blijkt uit het meest recente verslag. "De afrekening met de doorstartende partij is nog niet volledig afgerond, mede in verband met onduidelijkheid en/of verschil van inzicht over deze afrekening", schrijft Bobbert daarin.

Hoeveel er ruim acht maanden na het faillissement nog niet is betaald, is onduidelijk. Dat geldt ook voor de aard van het meningsverschil. Geen van de partijen wil op de zaak ingaan. "Over de afrekening met de doorstarter kan ik op dit moment geen nadere informatie geven", laat de curator na enig aandringen weten.

Voorraad gevonden

Bobbert wil evenmin zeggen of de voorraad Disqs, waarop de FIOD in december beslag legde, inmiddels daadwerkelijk in handen is van het door Van Dijk doorgestarte bedrijf. Ook onduidelijk is of daarvoor het afgesproken bedrag van 335.000 euro is betaald.

Van Dijks broer en zaakwaarnemer Mike van Dijk belt niet terug, na herhaalde verzoeken om commentaar. Ook haar advocaat, Patrique Ouwens, wil geen toelichting geven op het meningsverschil rond de afrekening. "Ik heb het gelezen in het verslag, maar doe er geen mededelingen over."

Curator platzak

Intussen heeft curator Bobbert geen geld meer in de boedel om haar werkzaamheden van te betalen. In het derde faillissementsverslag schrijft zij namelijk dat zij een beroep heeft moeten doen op de garantstellingsregeling curatoren.

Curatoren die een faillissement afwikkelen, worden in de regel betaald met het geld dat zij zelf binnenhalen door het vermogen van het failliete bedrijf te gelde te maken. Als er te weinig geld binnenkomt, kan een curator vragen of de overheid - ofwel de belastingbetaler - garant kan staan voor bepaalde kosten van juridische acties.

Lopend onderzoek

"Een van de taken van een curator is om onderzoek te doen naar de oorzaak van het faillissement en of er sprake is van fraude of wanbeleid", verklaart Bobbert haar beroep op de regeling. "Ook over dit onderzoek kan ik overigens verder geen informatie geven zolang het onderzoek loopt."

Lees meer over
Wendy van DijkErland GaljaardRobbert BoekemaDisq Mobile GymDisqFaillissement