La bella maffia

De Verraders beleeft zijn ontknoping: 'Heb een blinde vlek gehad'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© De VerradersDe Verraders beleeft zijn ontknoping: 'Heb een blinde vlek gehad'
RTL

Nu de groep Holly Mae Brood (26) als Verrader heeft ontmaskerd, is alleen Samantha Steenwijk (35) nog over. Als enige met een dubbelrol staat zij in de zinderende finale van 'De Verraders'. Maar weet ze geheim te blijven tot het eind? En nog belangrijker: wie neemt het zilver mee naar huis?

"Het is een heel grote rugzak die ik meedraag en ik kan niet wachten op het verlossende woord"

Let op: dit artikel bevat spoilers over de finale van De Verraders.

Als Verrader heeft Samantha de touwtjes in handen wie ze wel en niet meeneemt naar de grote finale. Het komt dan ook voor niemand als een verrassing dat ze haar maatjes Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Francis van Broekhuizen een plek in de finale gunt. Daarvoor moet ze wel acteur Loek Peters vermoorden. "Natuurlijk is het zuur om er in het zicht van de haven uit te liggen, maar het niet weten is nog veel erger. Wat een kutwijven", aldus de teleurgestelde verliezer.

Hoewel Samantha denkt er goed aan te doen haar clubje tot het bittere eind in het spel te houden, zorgt het ook voor veel vraagtekens. Want zowel Loiza en Francis verdenkt haar doordat ze gespaard zijn gebleven die nacht. Francis legt uit: "Ik had al bedacht dat als Loek het was, ik vannacht was vermoord. En Loek is er niet, dus hij was een Getrouwe. (…) Ik hou van Samantha, vind haar enig, maar ik heb een blinde vlek voor haar gehad."

Samantha betreurt deelname De Verraders: 'Krijg doodsbedreigingen'
Lees ook

Samantha betreurt deelname De Verraders: 'Krijg doodsbedreigingen'

Al zit Samantha daar niet zo mee. Het maakt haar zelfs niet uit wie van hen vier er uiteindelijk met het zilver vandoor gaat. Belangrijker vindt ze het dat ze straks eindelijk niet meer hoeft te liegen. "Ik ben blij dat dit de laatste dag is dat ik moet liegen, want ik kan niet meer. Ik ben op. Het is een heel grote rugzak die ik meedraag en ik kan niet wachten op het verlossende woord."

Maar voordat het zover is, krijgen de vier overgebleven dames nog de kans om de zilverpot te verdubbelen tijdens hun laatste missie. Er zit wel een klein addertje onder het gras: om het zilver te verdienen moeten ze succesvol een aantal spellen uitvoeren. Ondanks dat ze niet overal in slagen, weten ze als groep toch mooi 6 kilo erbij te sprokkelen - wat het totaal brengt op 22 kilo zilver. Niet verkeerd, zo vlak voor de ontknoping.

Hoewel het gewonnen zilver voor euforie zorgt, gaat het gekonkel gewoon verder. Want ook in de laatste aflevering van het seizoen moet er gewoon nog iemand verbannen worden. Het is Francis die aftrapt met haar betoog. "In het begin waren er te veel mensen en kon ik er maar geen chocola van maken. Ik had houvast bij Samantha. Zij was mijn ogen en mijn brein, zij is zo slim", deelt ze met de anderen. "Samantha was echt geen Verrader, echt niet. Maar halverwege de week hebben ze haar gechanteerd, ik weet niet wat ze precies hebben gedaan, maar ze is erbij betrokken."

Ondanks de beschuldigingen aan het adres van Samantha verdenken Loiza en Chatilla juist Francis. De zangeres krijgt dan ook drie bordjes met haar naam te zien en valt vlak voor de finale als Getrouwe af. "Hoe dan?" is het enige wat Loiza kan uitkramen na het schokkende nieuws. "Arme Francis en sluwe Samantha en sluwe Chatilla."

Nu er niemand meer te verbannen is, is het tijd voor het laatste onderdeel van de finale-aflevering: het diner. Onder het genot van een hapje en een drankje is het aan de drie overgebleven dames om een medespeler voor de finale te kiezen om het zilver mee te verdelen. Er is wel een kleine maar: ze kunnen er ook voor kiezen 'verraad' te plegen en al het zilver zélf te houden. Kiezen alle twee de finalisten ervoor om verraad te plegen, dan gaat de pot naar de lachende derde.

En terwijl die informatie door de drie ladies in black wordt opgeslagen, staat de volgende verrassing alweer te wachten. Chatilla wordt als eerste door presentator Tijl Beckand meegenomen en komt oog in oog te staan met drie ex-deelnemers: Diederik Jekel, Sinan Can en Edson da Graça, die haar adviseren. Ook Loiza en Samantha krijgen de kans nog even hun hart te luchten en advies in te winnen.

Toch weten de heren niemand meer om te praten en kiezen Samantha en Chatilla ervoor samen de laatste loodjes af te leggen. De vraag rest alleen: zijn ze eerlijk of plegen ze verraad en houden ze de 22 kilo zilver zelf? Die keuze is niet moeilijk: ze blijven elkaar trouw, wat betekent dat ze de buit verdelen.

Kijk het hele eerste seizoen van De Verraders terug via Videoland.

Lees meer over
Samantha SteenwijkTijl BeckandLoiza LamersFrancis van BroekhuizenDe Verraders