het gaat niet uit m'n kop

Sieneke over bakken kritiek tijdens songfestival: 'Het raakt je'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTL / VideolandSieneke over bakken kritiek tijdens songfestival: 'Het raakt je'
RTL

De deelname van Sieneke (29) aan het songfestival in 2010 maakte veel los. Op werkelijk álle vlakken. Niet alleen werd ze op een opmerkelijke manier gekozen als kandidaat namens Nederland, ook over haar performance was veel te zeggen. En dat deed haar best veel, vertelde ze woensdagavond in 'Iedereen Had Het Erover'.

"Ik dacht: wow, het is wel heel veel wat mensen van mij vinden"

Even terug naar het moment waarop Sieneke als kandidaat werd gekozen tijdens het Nationaal Songfestival. Naast Sieneke deden ook Vinzzent, Loekz, Marlous en Peggy Mays een gooi naar een plekje op het songfestivalpodium en de race was bloedstollend: hij eindigde in gelijkspel. Uiteindelijk was het aan Pierre Kartner om de knoop door te hakken en te beslissen wie naar Moskou mocht afreizen - Loekz of Sieneke - maar dat leverde een behoorlijk ongemakkelijk moment op. Pierre, ofwel Vader Abraham, weigerde namelijk die keuze te maken. "Ik kan het niet doen. Beiden vind ik ze even sterk." Na enig (lees: heel wat) aandringen van presentatrice Yolanthe floept hij er uiteindelijk uit: "Nou, Sieneke", voordat hij boos het podium afloopt.

Edsilia verbluft door reactie songfestivalfans op Hemel & Aarde
Lees ook

Edsilia verbluft door reactie songfestivalfans op Hemel & Aarde

"Ja, dat was een heel bizarre avond", vertelt Sieneke er nu over aan Art Rooijakkers. "Het was ongelooflijk spannend. Hij wist van tevoren niet dat hij moest kiezen en vond dat heel lastig." Voor ons als kijker duurde het moment al minuten, laat staan voor Sieneke. "Ik dacht, zeg nou alsjeblieft iets! Toen ik mijn naam uiteindelijk hoorde was het gekkenhuis."

Hoe bizar het moment ook was, Sieneke kijkt er niet negatief op terug. Sterker nog, ze is Pierre alleen maar dankbaar dat hij haar de kans gegeven heeft. Wat ze wel lastig vindt is de kritiek die ze vervolgens, in aanloop naar Moskou, over zich heen kreeg. Sieneke: "Het ging over het liedje, om mij als persoon, mijn haar zou te 'ouderlijk' zijn voor veel mensen, mijn kleding was niet goed. Ik dacht: wow, het is wel heel veel wat mensen van mij vinden." 

Heftig voor een meisje van net zeventien, beaamt de zangeres. "Het heeft mij echt wel wat gedaan. Het raakt je." Maar toch, op dat moment leefde ze óók haar droom. "Het is iets waar ik met trots op terugkijk."

Maar waar ze misschien nog wel het meest trots op is, is dat ze op dit moment nog steeds voor mensen mag optreden met haar eigen liedjes. Én, niet te vergeten: ze is mama. "De combinatie vind ik heel erg leuk. Doordeweeks moederen en in het weekend glitters en make-up op, haar in de krul en gaan!"

Iedereen Had Het Erover is elke woensdagavond om 21.30 uur te zien op RTL 4 of bekijk het op Videoland.

Lees meer over
SienekeArt RooijakkersIedereen had het eroverEurovisiesongfestival