Eerbetoon

Amstelveen wil straat vernoemen naar Peter R. de Vries

Door RTL Nieuws/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAmstelveen wil straat vernoemen naar Peter R. de Vries
RTL

De stad Amstelveen staat ervoor open om een straat te vernoemen naar Peter R. de Vries, als dat verzoek komt. De vermoorde misdaadverslaggever is in Amstelveen opgegroeid en woonde in totaal 23 jaar in de stad.

"Dat hij een bijzondere inwoner was hoef ik niet uit te leggen"

"Peter R. de Vries heeft lang in Amstelveen gewoond: we kenden hem en hij groeide hier op", zegt wethouder Herbert Raat (VVD) tegen het lokale AmstelveenZ. "Dat hij een bijzondere inwoner was hoef ik niet uit te leggen." Hij voegde eraan toe dat de gemeente er 'natuurlijk' voor open staat om een straat naar de misdaadverslaggever te noemen als dat verzoek komt.  

Bezoekers blijven komen voor afscheid Peter R. de Vries
Lees ook

Bezoekers blijven komen voor afscheid Peter R. de Vries

Op dit moment wordt er in Amstelveen een nieuwbouwwijk gebouwd waar bekende inwoners worden geëerd met een straatnaam, dat zou een logische plek zijn. Eerder werd al bekend dat de in 2008 omgekomen Amstelveense agente Gabrielle Cevat een straatnaam krijgt en ook Sobibor-overlevende Jules Schelvis en kunstenaar Toon de Haas. 

In Amsterdam werd al een oproep gedaan om de Lange Leidsedwarsstraat, waar de misdaadverslaggever 6 juli werd neergeschoten, te hernoemen tot Peter R. de Vriesstraat. Broer Wouter de Vries en advocaat en vriend Peter Schouten vertelden vrijdag bij Humberto het initiatief, dat op Twitter ontstond, volop te steunen. 

Een groep die zich 'de burgers van Nederland noemt' was vrijdag een online petitie gestart. Peter Schouten zei tegen Humberto dat hij burgemeester Femke Halsema van Amsterdam al op het initiatief heeft gewezen. "Ik denk dat het goed is als we ons herinneren hoe zo iemand voor ons allemaal heeft gestreden."

De kans dat het snel zo ver komt, lijkt niet heel groot. De regels voor straatnamen schrijven voor dat een straat niet naar een persoon vernoemd kan worden kort na diens overlijden.

Lees meer over
Peter R. de Vries