en ze leefden...

Japan heeft eigen Harry & Meghan: prinses Mako geeft titel op voor liefde

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© Getty ImagesJapan heeft eigen Harry & Meghan: prinses Mako geeft titel op voor liefde
RTL

Ieder koningshuisje heeft zijn kruisje. Dat zagen we dit jaar in Groot-Brittannië en bij de Japanse royals voltrekt zich nu een soortgelijk verhaal. Daar zijn ze volledig van de leg nu prinses Mako van Akishino (29) besloten heeft haar titel op te geven door te trouwen met haar grote liefde Kei Komuro (29), die 'slechts' een gewone burger is.

"Ik ben me er sinds mijn jeugd van bewust dat ik de keizerlijke status ga verliezen als ik eenmaal getrouwd ben"

De vlinders in de buik van de prinses zorgen voor grote paniek bij de keizerlijke hofhouding en de bevolking van Japan, die niet snapt wat Mako in haar verloofde Kei ziet. In 2018, voordat Kei Japan verliet om in de VS zijn studie rechten af te maken, tekende de hofhouding al eens bezwaar aan tegen het huwelijk. Onder andere zijn nonchalante gedrag en lange haar, dat in het land inmiddels is uitgegroeid tot een symbool van zijn ongeschiktheid als huwelijkskandidaat, staan hen tegen. In Japan wordt haardracht namelijk gezien als een teken van respect voor de sociale normen en waarden.

Nu Kei weer terug is in zijn thuisland - mét knot welteverstaan - en de voorbereidingen in volle gang zijn, kunnen de Japanners er niet langer omheen: Mako en Kei gaan trouwen. Net als Harry en Meghan vlucht ook het aanstaande bruidspaar na de grote dag naar Amerika, om zich te vestigen in New York. Daar gaat Kei als advocaat aan de slag. 

'Harry en Meghan filmen Netflix-docu in New York'
Lees ook

'Harry en Meghan filmen Netflix-docu in New York'

Mako is niet het eerste vrouwelijke lid van de familie dat haar titel opgeeft, ontelbaar veel Japanse prinsessen gingen haar voor. Als vrouwen in de keizerlijke familie besluiten te trouwen verliezen ze namelijk hun lidmaatschap van het keizerlijk huis. "Ik ben me er sinds mijn jeugd van bewust dat ik de keizerlijke status ga verliezen als ik eenmaal getrouwd ben", zei Mako op de persconferentie van hun verloving. "Hoewel ik altijd heb gewerkt om de keizer te helpen en zoveel mogelijk taken als lid van de keizerlijke familie te vervullen, koester ik mijn eigen leven."

Mako ziet daarnaast ook af van de afkoopsom, ruim 1 miljoen euro, die een vrouwelijk lid van de keizerlijke familie krijgt als zij haar titel opgeeft.

De prinses en haar grote liefde kondigden in 2017 hun verloving al aan, maar onder andere corona gooide roet in het huwelijk. Een keer eerder werd de grote dag ook al eens uitgesteld door een ruzie binnen de familie. Nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren. Naar verluidt wordt vrijdag officieel het huwelijk aangekondigd. 

Lees meer over
Prins HarryMeghan Markle