boekje opendoen

Dit zijn we allemaal te weten gekomen over prinses Amalia

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDit zijn we allemaal te weten gekomen over prinses Amalia
RTL

Prinses Amalia wordt in december achttien jaar oud. Aan Claudia de Breij (46) de eer een portret over de Prinses van Oranje te schrijven, waarin Amalia wordt voorgesteld aan Nederland. Achttien jaar lang werd zo veel mogelijk geprobeerd haar buiten de media te houden en nu leren we haar kennen als intelligente perfectionist met humor en veel oog voor anderen.

"Mijn moeder is echt een maatje voor mij, een soort vriendin, die ziet hoe ik me voel, die er altijd voor me is"

Toekomst als koningin

Welk meisje (en wellicht ook jongen) droomde er vroeger niet van om prinses te worden? Ook bij Amalia was dit het geval. Zij speelde met barbies met prinsessenkleding en droomde weg bij films als Sissi. Daarnaast kon ze ook helemaal losgaan met de tiara’s van haar moeder. "Ik ben dól op tiara's. Laat me een tiara zien en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik herkennen."

Tijdens de inhuldiging van haar vader in 2013 kwam pas echt het besef dat dit haar ook ooit te wachten stond. Aan de ene kant voelde het volgens Amalia als een klap in haar gezicht, maar aan de andere kant begon ze het ook te zien als een eer.

© ANP

De band met haar familie

Wat opvalt aan de verhalen van Amalia is dat koning Willem-Alexander een nogal harde vader kan zijn. Zo vertelt ze onder meer een anekdote over hun vakantie in Griekenland. Amalia had haar enkel verzwikt en alsof dat nog niet erg genoeg was, viel ze ook nog. "Het ging maar niet over, maar ja, we waren lekker op vakantie en mijn vader was van: 'Kom op, watje, loop eens door.' Na weken fysio is er toen toch nog maar een foto gemaakt en toen bleek dat mijn enkel gebroken was geweest. Ja, toen zei papa wel: 'Het spijt me.'"

Amalia vertelt ook dat ze thuis conflicten niet uit de weg gaan, maar dat haar vader soms kan ‘ontploffen’. Amalia, Alexia en Ariane denken dan leuk grapjes te maken, maar dan komt er ineens een punt waarop Willem-Alexander er helemaal klaar mee is. Waar Amalia en Ariane dan de lieve vrede proberen te bewaren, gaat Alexia alleen maar meer de confrontatie aan.

Over de band met haar zusjes zegt ze dat Ariane een dromer is en dat de band tussen haar en Alexia beter is geworden sinds ze samen uitgaan.

Over Máxima zegt Amalia het volgende: "Mijn moeder is echt een maatje voor mij, een soort vriendin, die ziet hoe ik me voel, die er altijd voor me is." Zo staan ze tot 6.00 uur 's ochtends te dansen en zo vertelt Máxima haar dat Amalia haar kamer op moet ruimen.

En dan is er nog haar grootmoeder. Amalia vindt dat ze erg op Beatrix lijkt. Ze zijn allebei perfectionistisch en koppig, al denkt Amalia dat haar oma toch wel iets koppiger is.

Perfectionisme

Wat opvalt in het boek is dat Amalia vaak aangeeft moe te zijn. "Ik ben zelfs een keer bijna in slaap gevallen tijdens autorijles." Volgens Máxima komt dit doordat ze altijd aanstaat. "Ze is altijd alert op anderen." Daarnaast is ze heel perfectionistisch en wil ze alles goed doen.

Dit deed ze bijvoorbeeld ook op school. Ze wilde hoge cijfers halen, maar begon pas op het laatste moment. Soms zat ze tot diep in de nacht te leren en sliep ze bijna niet.

Ook vertelt de prinses dat een uitspraak van haar vader haar veel stress heeft bezorgd. De koning zei: "Amalia, je zou de eerste van de familie zijn die cum laude slaagt voor het gymnasium." Ze stond er op dat moment al goed voor, maar ze moest dan wel haar examens nog goed afronden. "Nou ja, toen was ik een keer echt in tranen en pakte mijn vader mijn handen vast en zei: 'Het hóéft niet, hè? Ik wilde het alleen maar zeggen.' Maar ik heb het toch gehaald."

Mental health

Amalia stipt in het boek ook het onderwerp geestelijke gezondheid aan. Als jong meisje had ze al eens een sessie bij een kinderpsycholoog. "Maar dat had ik niet door, ik dacht: gewoon iemand die met me ging kletsen bij de zandbak." Ze had namelijk een vriendinnetje op de basisschool dat haar erg claimde. De koning en koningin merkten dat Amalia niet lekker in haar vel zat en schakelden de kinderpsycholoog in.

Nog steeds praat ze met professionals. "Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand." Hierbij verwijst ze ook naar haar tante Inés, van wie ze nog steeds een foto in haar slaapkamer heeft staan. "Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd. Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander."

Haar tante Inés stapte in 2018 uit het leven en dat maakte diepe indruk op Amalia. "Ik probeer maar te denken dat ze het beter heeft nu. Dat ze bij mijn opa is."

Een gewone meid

Wat ook duidelijk in het boek naar voren komt, is dat Amalia een ‘gewone meid’ is. Ze houdt niet van mensen die opscheppen met titels. "Ja, wij hebben hier ook monogrammen, maar het staat niet op de achterkant van mijn telefoon. Ik heb tegen vriendinnen gezegd: sla me als ik ooit zo word."

Daarnaast krijgt ze ‘gewoon’ zakgeld en werkt ze soms in de bediening bij de strandtent van de ouders van een vriendin. Ze voelde zich namelijk altijd een beetje bezwaard als ze daar gratis mocht eten. Daarom springt ze soms bij als het druk is. "Ik ben wel onhandig, hoor, en geen held met dienbladen." Maar een biertje tappen kan de dochter van 'Prins Pils’ wel en volgens de eigenaar is Amalia een echte cocktail queen. Of ze dan ook al een mojitootje drinkt, is de vraag.

Vrije tijd

Als je op de site van het koninklijk huis bij de hobby’s van Amalia kijkt, staat er slechts ‘paardrijden, tennis en zingen’. In het boek komen we hier meer over te weten. Zo rijdt ze nu al een paar jaar op Mojito (cocktail queen, natuurlijk) en haar slaapkamer hangt zoals een paardenmeisje betaamt vol met gewonnen rozetten. Overigens heeft ze ook haar jachtakte gehaald, iets waarvoor ze hard moest blokken. Ze mag pas echt gaan jagen na haar achttiende verjaardag, maar haar vader vond het belangrijk dat ze de papieren alvast haalde. Of ze ook echt gaat jagen, weet ze nog niet.

Amalia is verder dol op musicals. Ze speelde in The Sound of Music en Matilda en maakte samen met een vriend zelf een musical: Kerstklooster. Maar het zingen houdt ze liever voor zichzelf, omdat het voor haar een manier is om stress of verdriet kwijt te kunnen.  Daarom zal ze nu niet meer snel voor een publiek zingen. "Iedereen heeft een telefoon met een camera, als iemand het filmt en online zet, is het niet meer van mijzelf."

Naast paardrijden en zingen, is ze dol op skiën. Het liefst offpiste. En daarbij is de link naar haar overleden oom Friso snel gelegd. Amalia zegt dat ze speciale training heeft gehad. "En ik heb alle middelen bij me voor lawinegevaar, zo’n beeper, zo’n speciale rugzak. En we gaan altijd, altijd met een gids." Amalia was negen jaar oud toen haar oom kwam te overlijden. Hij had daarvoor al anderhalf jaar in coma gelegen. "Hij wás er al anderhalf jaar niet. Niet echt."

Ook zegt Amalia in haar vrije tijd veel gebruik te maken van social media. "Je mist ontzettend veel als je het niet hebt, je loopt sociaal van alles mis." De prinsessen hebben privé-accounts. "Je wilt net als iedereen gewoon een beetje foto’s kunnen delen met vrienden, meer niet. Maar bij ons gaan mensen erachteraan, vragen via dm’s of ze me mogen volgen, sturen rare dingen." Ook zegt ze dat er mensen waren die haar volgers geld boden voor screenshots van Amalia’s foto’s. "Soms denk ik, als een middelvinger naar die mensen toe: dan verwijder ik maar gewoon alles." 

© RVD – Martijn Beekman

De liefde

En dan het onderwerp waar iedereen het liefst over praat: het liefdesleven van de prinses. En dat allemaal door het boek van Peter Rehwinkel waarin werd gesteld dat Amalia niet met een vrouw zou mogen trouwen. Mark Rutte heeft inmiddels laten weten dat het geen probleem is als Amalia met een vrouw zou trouwen, maar is dit überhaupt aan de orde? Ze zegt het niet met zo veel woorden, maar uit de gesprekken komt naar voren dat Amalia niet op vrouwen valt.

Toch denkt ze dat het thuis nooit een probleem zou zijn geweest. "Mijn ouders hebben ook behoorlijk veel verschillende vrienden, dus ik groeide niet alleen op met 'oom en tante', maar ook met 'oom en oom' en 'tante en tante'."

Wat haar type is? Een jongen die niet lomp is, maar galante manieren heeft. Duitse jongens zouden die eigenschappen wat meer hebben dan Nederlandse. Ook hierin lijkt ze op haar oma Beatrix.

Ze heeft trouwens ooit al een relatie gehad. Of nou ja, relatie. "Toen in de eerste van de middelbare school een jongen verkering wilde, vond ik het idee zo leuk dat iemand me eindelijk leuk vond dat ik ja zei." Na drie maanden was de verkering weer uit. Ook hebben een paar jongens ooit een weddenschap afgesloten over wie Amalia het eerst zou strikken; diegene zou honderd euro FIFA-tegoed winnen. Er is nooit een winnaar uit de bus gekomen.

Amalia geeft in het boek ook meer duidelijkheid over haar studiekeuze. Dat lees je hier.

Amalia, geschreven door Claudia de Breij, ligt vanaf vandaag in de winkels.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Prinses Amalia