c'est triste

Emily in Paris onder vuur vanwege stereotypering Oekraïense Petra

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPEmily in Paris onder vuur vanwege stereotypering Oekraïense Petra
RTL

Hoewel veel mensen smullen van het tweede seizoen van 'Emily in Paris', is niet iedereen even enthousiast. In de vierde aflevering verschijnt namelijk een wel heel opmerkelijk personage. 'Petra' uit Kiev maakt haar debuut en weet met haar rol als dief ook meteen de tongen los te maken.

Petra speelt een bijrol als medestudent van Emily tijdens de Franse lessen die beide dames volgen. In de aflevering is te zien hoe Emily samen met haar Oekraïense klasgenootje buiten de lessen om tijd spendeert aan shoppen. Wanneer Emily en Petra een aantal kledingstukken en accessoires passen, besluit Petra om Emily - zonder te betalen - de winkel uit te sleuren. 

Emily en Petra © Netflix
Emily en Petra

Deze scène schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Instagram-influencer Eugenia Havrylko sprak zich online als eerste uit over de stereotyperende rol van de Oekraïense Petra. Ook de minister van Cultuur, Oleksander Tkachenko, valt erover. Tkachenko noemt het geschetste beeld van de Oekraïense Petra 'onaanvaardbaar en aanstootgevend'.

''In de jaren 90 en 2000 werden Oekraïense kerels vooral afgebeeld als gangsters, dat is inmiddels veranderd. Maar dit dus niet. In Emily in Paris zien we een onaanvaardbare karikatuur van een Oekraïense vrouw'', vertelt de minister van Cultuur. ''Zullen Oekraïners nu zo worden gezien in het buitenland? Als mensen die stelen en alles gratis willen? Dat mag niet zo zijn'', voegt hij toe.

Emily in Paris is een mix van Sex and the City, Gossip Girl en The Devil Wears Prada. De serie gaat over de Amerikaanse millennial Emily Cooper, die naar Parijs verhuist om daar voor een Frans marketingbureau te werken. Eén probleempje: Emily spreekt geen woord Frans. In dit nieuwe seizoen brengt zij daar dus verandering in en neemt ze Franse taallessen. 

In seizoen 2 zien we hoe Emily het nog altijd naar haar zin heeft in Parijs, maar er is ook meer aandacht voor verhaallijnen van ándere personages.

Onze entertainmentdeskundige Eric de Munck deelt zijn mening over seizoen 2 van de hitserie.

Lees meer over
NetflixEmily In Paris