the voice-aantijgingen

Minister dringt aan na BOOS-aflevering: werkgever móét veiligheid borgen

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPMinister dringt aan na BOOS-aflevering: werkgever móét veiligheid borgen
RTL

Werkgevers hebben 'niet alleen een juridische, maar ook een morele verantwoordelijkheid' om voor een veilig werkklimaat te zorgen, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over de wantoestanden bij talentenjacht 'The Voice'. Ze noemt de uitzending van 'BOOS' hierover 'schokkend'.

"Dieper graven, meer vragen stellen"

Er ligt duidelijk een taak voor de werkgever, benadrukt de bewindsvrouw. "Wat is goed werkgeverschap? Daar hoort bij dat je duidelijk bent wat voor cultuur je hebt, wat de processen zijn bij incidenten, wat voor trainingen je doet, een onafhankelijk vertrouwenspersoon", somt Karien op. "Dat zijn allemaal instrumenten die je als werkgever hebt om te zorgen voor die veilige werkomgeving."

BOOS-aflevering over The Voice al meer dan 7 miljoen keer bekeken
Lees ook

BOOS-aflevering over The Voice al meer dan 7 miljoen keer bekeken

Het verplicht stellen van een onafhankelijke vertrouwenspersoon is iets waar het kabinet al naar kijkt, zegt Karien. Maar 'bij de meeste bedrijven die ik ken' is er al zo'n persoon.

Dat John de Mol, tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma, in een reactie benadrukte dat er genoeg 'loketten' waren en zijn bij producent ITV en The Voice voor jonge vrouwen om melding te maken van wangedrag, kan op weinig begrip rekenen van de bewindsvrouwen. "Dan denk ik: dieper graven, meer vragen stellen", zegt de minister.

The voice of Holland werd onlangs per direct van de buis gehaald na onderzoek van BOOS naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de talentenjacht. In de uitzending van donderdag kwamen tientallen vrouwen aan het woord die zeiden dat bandleider Jeroen Rietbergen en coaches Marco Borsato en Ali B zich hebben misdragen op de werkvloer. Oud-kandidaten hebben aangifte gedaan tegen Rietbergen en Ali B. De pianist heeft erkend grenzen te hebben overschreden en is opgestapt. Ali B ontkent alle aantijgingen.

Lees meer over
The Voice Of HollandBOOSSeksueel grensoverschrijdend gedrag