Emotioneel

Kees van der Spek blikt terug op aanslag Peter R.: 'Wist niet wat ik hoorde'

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPKees van der Spek blikt terug op aanslag Peter R.: 'Wist niet wat ik hoorde'
RTL

Jarenlang werkte Kees van der Spek (57) samen met Peter R. de Vries. En in die jaren zijn ze ook vrienden geworden van elkaar. Het overlijden van Peter R. viel hem dan ook zwaar. In 'Rooijakkers over de Vloer' blikt hij terug op het harde nieuws.

"We hebben zitten janken"

Op het moment van de aanslag op Peter R. was Kees in het buitenland voor opnames en kreeg niks mee van het nieuws. Kees zit samen met presentator Art Rooijakkers op de bank en vertelt hierover. "Ik was op reportage op Cyprus en op dat moment belde de redactie van Humberto Tan mij met: 'Hee Kees, kan je vanavond aanschuiven?' Toen zei ik: 'Nee, ik zit in Cyprus. Hoezo dan?''', vertelt Kees. "Toen pas hoorde ik het. Ik wist niet wat ik hoorde, joh. Ik kon het niet geloven", voegt hij toe. 

Kees van der Spek kon niets anders dan huilen na overlijden Peter R. de Vries
Lees ook

Kees van der Spek kon niets anders dan huilen na overlijden Peter R. de Vries

"Joep, de cameraman die ook al sinds 1996 voor Peter werkte: wij keken elkaar aan en hielden elkaar vast. We zijn meteen naar het hotel gereden. Joep heeft toen een fles Whisky gepakt en toen hebben we zitten janken", vertelt Kees. "We konden het ook niet geloven. Dat is natuurlijk toch een boom die omvalt opeens. Dat kan eigenlijk niet", zegt hij over Peter.

Kees geeft aan vooral boosheid te voelen over wat er gebeurd is. “Op die hufters die dat hebben gedaan natuurlijk”, legt hij uit. "Dat ze gewoon Peter op straat hebben neergeschoten." Kees laat ook weten dat hij de vermeende dader heeft gezien tijdens de rechtszaak. "Het is een heel klein opdondertje", zegt hij. Ook de dochter van Peter R. was bij deze rechtszaak aanwezig en zei tegen Kees: "Als hij geen wapen bij zich had, had pa hem zo doormidden gehakt met één hand."

Gezien de risico’s van het vak en het tragische overlijden van Peter R. trekt Kees wel een conclusie: "Het klinkt misschien laf, maar ik prijs me ook wel gelukkig dat ik die tak van misdaadverslaggever niet beoefen. Ik vind dat niet erg."

Kees laat in de aflevering van Rooijakkers over de Vloer ook weten dat hij de Emmy van Peter R. in bruikleen heeft gekregen van Royce en Kelly de Vries. De Emmy won Peter R. na het maken van een uitzending over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway. Kees heeft ook hieraan meegewerkt. Aan de desk bij RTL Boulevard vertelde Kees hierover. 

Lees meer over
Kees van der SpekArt RooijakkersVideolandRooijakkers over de Vloer