coronaversoepelingen

Concertzalen wachten precieze versoepelingen gespannen af

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
Concertzalen wachten precieze versoepelingen gespannen af
RTL

Evenementenlocaties zijn voorzichtig blij dat het kabinet mogelijk met versoepelingen komt, maar wachten gespannen af wat de precieze plannen worden en of deze werkbaar voor hen zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP onder locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Amstelveen. Momenteel geldt nog een verplichte 1,5 meter afstand, een maximum van 1250 bezoekers en moet publiek een zitplek hebben. Eind deze maand kunnen mogelijk al festivals en ongeplaceerde evenementen plaatsvinden voor mensen die negatief getest zijn. Begin maart wordt mogelijk nog verder versoepeld.

"Het is nog te vroeg om er echt wat over te zeggen"

"Het is positief dat de ambitie er lijkt te zijn om fors te gaan versoepelen en dat met stappen te doen in de nabije toekomst", zegt Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers. "Want we moeten open en dat willen en kunnen we ook." Maar, zegt ze, "Het is nog te vroeg om er echt wat over te zeggen. Het is belangrijk om alle details te kennen en te zien of het echt werkbaar is en zin heeft. Met de ambitie zijn we blij, maar het gaat er ook om dat we écht open kunnen en kunnen blijven."

'Kapsalon' Concertgebouw krijgt officiële waarschuwing van gemeente
Lees ook

'Kapsalon' Concertgebouw krijgt officiële waarschuwing van gemeente

Ook een woordvoerster van poppodium P60 in Amstelveen geeft aan een slag om de arm te houden. Ze wacht "met spanning af" wat de definitieve plannen gaan worden. Die konden nog weleens omslaan vlak voor een persconferentie, zegt ze. "Ik hoop dat het zo prettig mogelijk wordt voor iedereen. Maar we zijn vooral blij als er weer versoepelingen komen."

"Wij knijpen in elkaars arm, zou het eindelijk echt gebeuren?", zegt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en lid van de Taskforce Culturele en Creatieve sector. "Hier wachten we al zo lang op." Want het was moeilijk te begrijpen waarom er zo'n stapeling van maatregelen geldt voor de sector, vindt hij, "terwijl uit cijfers blijkt dat we in een nieuwe fase zitten." Toch wil ook Bartelse "niet te vroeg juichen". "We moeten eerst kijken wat de versoepelingen worden." De maatregel om bezoekers zich te laten testen vindt hij een goede tussenstap, mits deze tijdelijk is, benadrukt hij. "Als het kan, dan wil je ook die eraf hebben."

Ook Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, hoopt dat alle maatregelen snel verdwijnen. "Je zou zeggen, na twee jaar dicht zijn moet je blij zijn dat je weer wat kunt. Maar ik ben pas echt blij als alles weer normaal is." Als iedereen zich moet laten testen, dan is dat "toch weer een drempel" voor iedereen die gaat komen. Dat vindt hij lastig, want "muziek is voor iedereen". "Vanuit dat oogpunt ben ik er niet heel enthousiast over." Maar, vervolgt Damman, "als ik mijn portemonnee laat vallen, dan hoor je niks. We zijn zo'n twee jaar dicht geweest, je moet ook omzet gaan maken. Dus je staat met je rug tegen de muur, je moet het gedwongen accepteren."