Gevaarlijk huis

John stuit op grootste bouwval ooit in HMMIK: 'Echt achterlijk!'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© VideolandJohn stuit op grootste bouwval ooit in HMMIK: 'Echt achterlijk!'
RTL

Je zou denken dat John Williams (52) inmiddels wel wat gewend is in zijn programma ‘Help, Mijn Man is Klusser!’, maar zo verbaasd als hij in de aflevering vanavond is, heb je hem nog nooit gezien. Hij en zijn klusteam zijn namelijk ingeschakeld door Patricia, die samen met haar man Robert en dochtertje Myrthe al tien jaar in een gevaarlijke, beschimmelde bouwput woont. Bij aankomst blijkt er een dubbele (onaangename) verrassing voor John klaar te staan.

John weet dan ook niet of hij en zijn team in staat zijn om de klus te klaren.

Patricia en Robert hebben zo’n tien jaar geleden een huis in het Groningse Farmsum op de kop getikt. Ondanks allerlei grote plannen is er amper nog wat aan het huis gedaan, alleen de kamer van dochter Myrthe is af, maar voor de rest wonen ze in een grote bouwval. John staat dan ook te stuiteren van verbazing als hij een kijkje komt nemen. Het huis zit van top tot teen onder de schimmel en er is geeneens een normale badkamer of toilet.

John Williams stuit op 'bizarste huis ooit' in HMMIK: 'Weet niet wat ik zie'
Lees ook

John Williams stuit op 'bizarste huis ooit' in HMMIK: 'Weet niet wat ik zie'

Als John in een beschimmelde hoek (lees: douche) van het huis staat, draait hij er niet omheen. "Jouw kind doucht hier ook he?" zo kijkt hij Patricia vragend aan. "Je moet je schamen jij." Als Patricia vervolgens lachend reageert dat ze het met hem eens is, is hij er klaar mee. "Ik snap niet waarom jij lacht. Ik denk maar aan één ding en dat is die kleine. Ik vind wat jullie doen echt achterlijk." Als hij vervolgens een kamer wordt ingeleid die vol staat met speelgoedautootjes, gaan zijn oren helemaal klapperen. Patricia legt namelijk uit dat dit de hobby van haar man is en dat er zeker voor 40.000 euro aan auto’s staat. Dat Robert wél geld wil uitgeven aan zijn hobby, maar niet aan het huis, begrijpt John niet.

Patricia legt hem uit dat Robert een loods vol oldtimers heeft en dat eigenlijk al zijn tijd daar aan op gaat of aan zijn werk als timmerman. Als klap op de vuurpijl heeft ze nog een verrassing voor John: de twee blijken namelijk nóg een bouwval te hebben, waar ze eigenlijk van plan zijn om naartoe te verhuizen. Het huis wordt al zo’n drie jaar verbouwd door Robert en ook hier is nog maar weinig aan gedaan, behalve dat er een beginnetje is gemaakt aan de kamer van Myrthe. Omdat het John en zijn team niet gaat lukken om twee huizen in één keer op te knappen, besluiten ze de bovenverdieping van het tweede nieuwere huis te gaan aanpakken.

Voordat ze van start kunnen gaan, moeten ze eerst nog Robert overtuigen. En dat blijkt niet zo makkelijk te zijn: zodra hij John in het vizier krijgt, kijkt hij niet blij. En zodra hij hoort dat Patricia de hulp van het programma heeft ingeschakeld, laat hij weten niet mee te willen doen. "Ik hoef geen hulp. Heel leuk dat je er bent, maar ik ga liever failliet dan dat ik hulp krijg. Ik doe het niet. Einde!" Er is uiteindelijk heel wat overredingskracht van John voor nodig om Robert toch over de streep te trekken.

Zodra Robert dan toch is begonnen met het klusteam, heeft hij er flink de vaart in. Halverwege de aflevering krijgt hij nog een extra duwtje in de rug: er komt namelijk een expert in hun huidige huis kijken naar de schimmel en die trekt al snel een heftige conclusie: hij adviseert Patricia om direct haar koffers te pakken en een ander onderkomen te zoeken. Robert besluit daarop om extra hard te gaan klussen in het tweede huis, zodat ze daar zo snel mogelijk kunnen intrekken. Hij weet zelfs wat vrienden op te trommelen die hem gaan helpen met de benedenverdieping.

Als Patricia aan het einde van de aflevering mag gaan kijken in hun huis, zijn de badkamer en twee slaapkamers eindelijk af. Ze kan haar ogen niet geloven: "Ik sta gewoon te shaken, wat vet!" zo roept ze uit. Als John anderhalve week later langskomt, blijkt Robert zich aan zijn woord te hebben gehouden: er zit inmiddels een keuken in en ook de woonkamer ziet er als stukken beter uit. 

Lees meer over
John Williams