oorlog in oekraïne

European Broadcasting Union schorst Rusland als lid

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPEuropean Broadcasting Union schorst Rusland als lid
RTL

De Russische omroepen VGTRK, C1R en RDO zijn met onmiddellijke ingang geschorst als leden van de European Broadcasting Union (EBU). De raad van bestuur van de EBU heeft dat besloten naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in Oekraïne.

Het besluit volgt enkele dagen nadat Rusland uitgesloten werd van deelname aan het Eurovisie Songfestival. De drie bij de EBU aangesloten omroepen waren het niet eens met de Russische uitsluiting van het evenement, dat mede door de EBU wordt georganiseerd. Zij kondigden vervolgens hun voornemen aan om uit het Europese samenwerkingsverband van publieke omroepen te stappen. De EBU meldde zaterdag nog dat er geen formele melding van terugtrekking binnen was gekomen.

Rusland mag in mei niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival
Lees ook

Rusland mag in mei niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival

Als de schorsing van kracht blijft, kan Rusland ook in de komende jaren niet meer meedoen aan het songfestival. VGTRK en C1R waren afwisselend verantwoordelijk voor de Russische inzending. Ze zijn respectievelijk sinds 1993 en 1995 lid van de EBU.

Vorig jaar werd ook al de Belarussische omroep BTRC geschorst. De EBU stelde eind mei dat in Belarus, mogelijk onder druk van het dictatoriale regime van president Aleksandr Loekasjenko, geen onafhankelijke journalistiek zou worden bedreven. In juli werd de schorsing officieel.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneEurovisiesongfestivalRusland