chateau bijstand

Martien Meiland kijkt nu met andere ogen naar zijn luxe leventje

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPMartien Meiland kijkt nu met andere ogen naar zijn luxe leventje
RTL

Martien Meiland (60) doet op een andere manier zijn boodschappen nu hij voor zijn nieuwe programma 'Chateau Bijstand' een maand lang op bijstandsniveau heeft geleefd. De tv-ster spit voortaan alle folders door op zoek naar aanbiedingen, zo vertelt hij aan het 'ANP'.

"Ik liep altijd lukraak door die paden en pakte wat ik pakken kon. Ik denk nu: waarom zou ik weer teruggaan naar wat ik altijd deed?"

"Ik liep altijd lukraak door die paden en pakte wat ik pakken kon. Ik denk nu: waarom zou ik weer teruggaan naar wat ik altijd deed? Al die dure boodschappen? Ik doe dat niet meer", zegt de 60-jarige Meiland. "We hebben gelijk de nee-nee-sticker van de voordeur gehaald zodat we alle aanbiedingen van alle supermarchés kregen. Daar gingen we heel creatief mee om", vervolgt hij. "Dan zag ik bijvoorbeeld op woensdag dat de koffie ergens voor een euro lag, nou dat is hartstikke voordelig. Ergens anders was dat dan 2,30 euro. Zo moet je te werk gaan. Of die bonusboekjes nu ook in Noordwijk gelezen worden? Jahaa, zeker!"

Martien Meiland reageert na mediarel rondom familie
Lees ook

Martien Meiland reageert na mediarel rondom familie

Martien leerde ook heel creatief te koken. "De ene keer maak je een pasta met alleen maar ham en kaas en een beetje ketchup en andere dag aardappels met groente", zegt hij. Daar hoorde dan maar een klein beetje vlees bij. Zo deelde de familie een saucijzenworstje door drieën. "Zo’n klein stukje, maar daar geniet je dan toch van."

Van zijn geliefde lijfspreuk ‘wijnen, wijnen, wijnen’ kwam de afgelopen maand niet veel. "In de eerste week hebben we nog wel zo’n pak gekocht met wijn. Ik heb er een glas van genomen: nou, het was niet te zuipen. Dus dat hebben we gewoon niet opgedronken. Zo vies."

Al met al vielen de opnames hem echter helemaal niet tegen. "Nee, het was niet moeilijk. Je weet wat je te wachten staat als je begint met zo’n project, dus je hebt al in je hoofd dat je weinig te besteden hebt. Je moet roeien met de riemen die je hebt. En zo doe je dat." Hij vond het alleen lastig dat het soms wel erg druk kon zijn in de woning waar ze een maand lang verbleven. Hij kon zich nergens even terugtrekken als hij daar behoefte aan had. "Dat vond ik eigenlijk het ergste wat er was. In je slaapkamer ga je ook niet zitten."

Een maand lang leven op bijstandsniveau heeft Martien zijn leven zeker verrijkt. Hij kijkt met andere ogen naar zijn luxe leventje en hoopt ook op enig bewustzijn bij de kijker, die de avonturen van de Meilandjes vanaf maandag wekelijks kan volgen op SBS6. De presentator vindt het vreselijk dat mensen in armoede leven. "Het is verschrikkelijk. En gelukkig bestaat het dat je in Nederland een uitkering kan krijgen."

Lees meer over
Martien MeilandChateau Bijstand