Zwarte dag

Hollywood reageert geschokt op einde van landelijk recht op abortus

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesHollywood reageert geschokt op einde van landelijk recht op abortus
RTL

In Hollywood is geschokt gereageerd op het nieuws dat vrouwen in de Verenigde Staten niet meer grondwettelijk het recht hebben op een abortus. Op sociale media regent het verontwaardigde reacties op de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om de belangrijke uitspraak in de zaak Roe vs Wade te verwerpen, waardoor vrouwen in de VS in 1973 het recht op abortus kregen.

"Dit voorkomt alleen veilige en legale abortussen"

'Niemand, niet de regering, niet de politiek en niet het Hooggerechtshof zou de toegang tot abortus, geboortebeperking en voorbehoedsmiddelen moeten beperken. Mensen moeten de VRIJHEID hebben om te kiezen', zo schrijft de band Pearl Jam. Actrice Alyssa Milano spreekt over een 'droevige dag' voor Amerika. 'Het verbieden van abortus gaat over het controleren van vrouwen en transmannen. Het gaat over witte suprematie, het patriarchaat en vrouwenhaat.' Oud-presidentsvrouw Michelle Obama laat weten 'gebroken' te zijn. 'Maar morgen staan we weer op en vinden we de moed terug om te strijden voor het meer rechtvaardige Amerika dat we allemaal verdienen'.

Hadewych Minis mengt zich in abortusdiscussie: 'Houd gesprek op gang'
Lees ook

Hadewych Minis mengt zich in abortusdiscussie: 'Houd gesprek op gang'

Actrice Elizabeth Banks vindt het bijzonder dat in de VS 'iedereen een wapen' krijgt, maar dat niemand 'lichamelijke integriteit' krijgt. Ook collega Patricia Arquette maakt dezelfde vergelijking. 'Het Hooggerechtshof is een totale ramp', schrijft de actrice. Padma Lakshmi schrijft dat de beslissing niet voorkomt dat vrouwen abortus plegen. ''Dit voorkomt alleen veilige en legale abortussen', denkt de actrice.

Ook bekende Nederlanders hebben met verbijstering gereageerd op het nieuws. 'Niet te geloven', zo twittert Hadewych Minis. 'Godverdomme', reageert Claudia de Breij. Presentatrice Nadia Moussaid spreekt van een 'zwarte dag voor vrouwenrechten'.