BN'ers mogen vanaf nu niet meer in gokreclames te zien zijn
Bekende sporters en andere bekende Nederlanders mogen vanaf nu niet meer in gokreclames te zien zijn. Het betekent dat mensen als bijvoorbeeld Wesley Sneijder (38), Wim Kieft (59), Andy van der Meijde (42), Sjaak Swart (83), Jack van Gelder (71), Hans Klok (53), Ellie Lust (55) en Kim Feenstra (36) niet meer mogen figureren in reclames voor casino’s, sportweddenschappen of online gokken.
"Binnen het legale aanbod wordt de consument beter beschermd en wordt verslaving, fraude en witwassen zoveel mogelijk voorkomen"
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft daartoe formeel de zogeheten 'Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen' aangepast. Volgens het ministerie gaat het om 'álle personen die enige vorm van publieke bekendheid genieten of waarmee men zich wil identificeren of associëren, zoals (oud-)profvoetballers, influencers, modellen, zangers en bekende pokerspelers'.
Vanaf 1 oktober vorig jaar kan er in ons land online legaal worden gegokt. Dat is geregeld via de Wet kansspelen op afstand. De bedoeling is dat mensen daardoor niet meer illegaal gaan gokken, aangezien spelers bij illegale aanbieders niet altijd goed beschermd worden. "Legale kansspelaanbieders moeten zich aan strenge regels houden waar de Kansspelautoriteit op toeziet. Binnen het legale aanbod wordt de consument beter beschermd en wordt verslaving, fraude en witwassen zoveel mogelijk voorkomen. Reclame draagt eraan bij dat spelers het legale aanbod weten te vinden, maar de aard en omvang van de reclame kent wel een grens", zo staat in een bericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Franc had al aangekondigd te willen regelen dat BN'ers niet meer in de reclames te zien zouden zijn. Hij werkt ook aan een wettelijk verbod op zogenoemde ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen, iets waar de Tweede Kamer op aandringt. Maar, zo zei hij daarover eerder, een wettelijk verbod regelen kost tijd. Evengoed wil hij het voorstel daartoe in de zomer klaar hebben, zodat het in consultatie kan. In die fase kunnen burgers en belanghebbenden er hun zegje over doen. Vervolgens moeten de Tweede en Eerste Kamer zich er nog over buigen. Bij het verbod gaat het om ongerichte reclames, waar mensen niet actief naar hebben gezocht door bijvoorbeeld via een zoekmachine op goksites te zoeken.