nieuwe aflevering BOOS

Tim Hofman: 'Niet één maar vier incidenten TVOH bekend bij Talpa'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPTim Hofman: 'Niet één maar vier incidenten TVOH bekend bij Talpa'
RTL

Tim Hofman (34) en zijn team van 'BOOS' hebben deze donderdag een nieuwe aflevering online gezet die in het teken staat van 'The voice of Holland' en John de Mol (67). Tim deelde eerder deze week al een promoclip online waarin te zien is dat hij belt met Paul Römer, directeur TV bij Talpa. 

"Het is héél, heel opmerkelijk dat Paul hier zegt dat én John en Linde hier niets van wisten"

In januari liet BOOS meerdere vrouwen aan het woord over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van de populaire zangcompetitie op RTL 4. De bewuste aflevering was twee uur na publicatie al door meer dan 5 miljoen mensen bekeken. Na een week stond de teller voor de bijna anderhalf uur durende YouTube-video op 10 miljoen views. 

Negentien vrouwen deden tegenover Tim hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Na de uitzending stapten nog meer vrouwen naar de politie. 

Johan Derksen verdedigt John de Mol voor nieuwe BOOS-aflevering
Lees ook

Johan Derksen verdedigt John de Mol voor nieuwe BOOS-aflevering

John de Mol gaf in de bewuste uitzending van BOOS direct commentaar. De Talpa-baas, tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht, zei onder meer dat hij hoopt dat de gebeurtenissen 'een voorbeeld zijn' en dat als slachtoffer 'het ooit nog eens overkomt' ze geleerd hebben 'onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden'. 

Het verhaal houdt daar echter niet op. In de nieuwe aflevering onderzoekt Tim of John destijds de waarheid heeft gesproken. Het team van BOOS heeft namelijk een audiotape in handen gekregen die de eerdere uitspraken van John doen wankelen. De mediamagnaat claimt maar van één zaak af te weten, terwijl Tim tijdens hun eerdere gesprek al wist dat het om meerdere vrouwen ging - onder wie een medewerker van Talpa. Pas als een kandidaat zich ook meldt gaan bij Talpa de alarmbellen af en wordt er actie ondernomen. 

En daar snapt het eerdere slachtoffer, de medewerker, helemaal niks van. Zij heeft daarom een tape gedeeld met BOOS waaruit blijkt dat John - of zijn team - op de hoogte zou zijn geweest van vier meldingen aan het adres van Jeroen. Ook zou er een terugkoppeling zijn geweest met de belofte van John dat het nooit meer zou gebeuren.

Al met al zit er volgens Tim een raar luchtje aan. De vraag is volgens hem of John de waarheid verzwegen heeft, óf er niet van op de hoogte was omdat de contactpersonen (voormalig zakelijk directeur van Talpa Rick Brug en creative director van Talpa Linde de Jong) het zouden hebben verzwegen. Hoewel Tim hen benaderd heeft voor opheldering, verwijzen ze beiden naar Van Doorne - die momenteel de situatie uitzoekt. Rick geeft wel aan dat hij voor de uitzending ook de situatie aan ITV heeft verteld, terwijl ITV eerder nog beweerde van niets te weten.

Wat de zaak nog opvallender maakt is dat Talpa-baas Paul Römer mede namens John en Linde in een reactie aan BOOS laat weten dat Linde niet op de hoogte was van de situatie, ondanks dat meerdere bronnen het programma hebben verteld dat ze contact met haar hebben gehad. "Het is héél, heel opmerkelijk dat Paul hier zegt dat én John en Linde hier niets van wisten", aldus Tim.

John liet eerder deze week al weten te hebben geweigerd mee te werken aan de uitzending. Het verzoek voor het tweede gesprek werd begin augustus gedaan. 'Er zou sprake zijn van nieuwe informatie waaruit zou blijken dat John de Mol ten tijde van het eerste interview op de hoogte was van meer dan één geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de heer Rietbergen', viel in de verklaring van John te lezen. 'Wij waren verbijsterd door deze valse beschuldiging, aangezien de werkelijkheid is dat er op dat moment niet meer dan één concrete melding bij de ondernemer bekend was.'

De nieuwe aflevering van BOOS bekijk je hieronder:

Lees meer over
Tim HofmanJohn de MolBOOSThe Voice Of Holland