in de braak liggen

Leonie ter Braak was moe en depressief na bevalling: 'Ging echt niet goed'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPLeonie ter Braak was moe en depressief na bevalling: 'Ging echt niet goed'
RTL

Als Leonie ter Braak (42) met depressieve gevoelens en extreme vermoeidheid kampt na de geboorte van haar eerste zoon James in 2013 zoekt ze daar niet veel achter. Tot haar moeder een bult in haar nek ontdekt tijdens de opnames van 'Goedemorgen Nederland' en de presentatrice opdraagt naar de huisarts te gaan. Die postnatale depressie waar Leonie last van denkt te hebben, blijkt een schildklierprobleem te zijn. Dat vertelt ze in gesprek met 'LINDA.nl'.

"Hoezo functioneer jij nog?"

Na een heel zware bevalling staat Leonie naar eigen zeggen in de overlevingsstand. "Ik was verkrampt. Mijn kaken waren gespannen en ik was super opgefokt. Mijn gedachten kon ik niet stoppen en ik lag met vuisten in mijn bed", zegt ze terugblikkend op de moeilijke periode.

Ondanks dat ze zich niet goed voelt, pakt ze haar televisiewerk weer op. "Maar achteraf was het gekkenwerk. Het ging echt niet goed. Ik viel heel erg af na mijn bevalling. Ik werd echt heel dun en ik verloor bizar veel haar."

Leonie ter Braak schaamt zich soms voor gedrag als moeder zijnde: 'Ik hoor mezelf tekeergaan'
Lees ook

Leonie ter Braak schaamt zich soms voor gedrag als moeder zijnde: 'Ik hoor mezelf tekeergaan'

Na het telefoontje van haar moeder - zij zei: 'Je hebt het aan je schildklier' - en een weekje vakantie zonder kind, die Leonie slapend doorbrengt, brengt de presentatrice een bezoek aan de huisarts. Ze wordt doorverwezen naar een internet. Als de uitslag van het bloedprikken binnenkomt, schrikt de internist. "Toen de internist mijn bloedwaarden zag, zei ze: ‘Hoezo functioneer jij nog?’ Toen bleek dat mijn schildklier nog nauwelijks werkte. Dat zorgde voor die depressieve gevoelens, voor haaruitval en dat ik zo moe was."

De schildklier van Leonie blijkt te snel te werken en ze krijgt de diagnose postpartum thyreoïditis. Ze krijgt medicijnen, waarna ze langzaam maar zeker weer opknapt. "Ik heb echt geluk gehad", aldus Leonie. 

Na de geboorte van zoon Valentijn in 2016 kampt Leonie opnieuw met gezondheidsklachten. Maar omdat ze er deze keer sneller bij is, krijgt ze op tijd medicijnen om de problemen te behandelen. Mede door de problemen met haar gezondheid kiest de presentatrice er met haar partner voor dat hun gezin met twee kinderen compleet is.

Na vijf jaar bij Talpa maakt Leonie de overstap naar RTL. "Ik ben superblij", zegt ze onder andere in onderstaande video. Ook onthult ze meer over haar plannen bij de zender. 

Lees meer over
Leonie ter Braak