deux points

Déze duo's gingen Mia Nicolai en Dion Cooper voor op het songfestival

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDéze duo's gingen Mia Nicolai en Dion Cooper voor op het songfestival
RTL

Voor het eerst sinds 2014 stuurt Nederland met Mia Nicolai (26) en Dion Cooper (28) weer een duo naar het Eurovisiesongfestival. Door de jaren heen gaat Nederland zeven keer eerder met een duo naar het evenement.

De Spelbrekers zijn in 1962 de eerste. Daarna volgen Saskia en Serge (1971), Sandra en Andres (1972), Mouth en MacNeal (1974), Maxine en Franklin Brown (1996), Re-union (2004) en The Common Linnets in 2014.

Met The Common Linnets is Nederland dicht bij een overwinning. Waylon en Ilse DeLange worden in Kopenhagen tweede. Ook Mouth en MacNeal eindigen op het podium met een derde plaats.

Nederlandse inzending Eurovisiesongfestival bekend
Lees ook

Nederlandse inzending Eurovisiesongfestival bekend

Duo's winnen overigens niet vaak het songfestival. Deze eeuw zegevierden haast alleen maar solo-artiesten. In 2001, 2006, 2021 en dit jaar wonnen groepen voor respectievelijk Estland, Finland, Italië en Oekraïne en in 2011 won het duo Ell en Nikki voor Azerbeidzjan.

Het songfestival vindt volgend jaar plaats tussen 9 en 13 mei in Liverpool. Normaal gesproken verzorgt het winnende land de organisatie van de volgende editie, maar omdat de oorlog in Oekraïne nog altijd voortduurt besloot de European Broadcasting Union uit te wijken. Het Verenigd Koninkrijk, dat in 2022 tweede achter Oekraïne werd, zal de organisatie nu op zich nemen.

Lees meer over
Mia NicolaiDion CooperEurovisiesongfestival